WebSupport na českém trhu

Slovenská společnost WebSupport sice ohlásila vstup na český trh někdy v roce 2011, ale tak nějak se o ní nemluvilo, nevědělo prostě nestála za řeč. 24. května 2013 se konečně překonala hranici 3000 .cz domén a navíc se začaly objevovat reálné snahy o prosazení na trhu. Vlastně jsem si jí pořádně všiml a rozhodl přidat na cn130.

Jsme tu 2 roky tak si nás konečně všimněte

Začátkem července jejich stránky postihl redesign v geekovském stylu. To bylo snad poprvé co jsem zjistil, že mají i českou verzi stránek 🙂 Nemá cenu to nějak hodnotit. Websupport byl vždy takový startupový hosting, tak proč nedělat věci jinak než velcí hráči na trhu.

Zajímavější byla nabídka affiliate programu Websupport na Webtrhu. Vlákno už bohužel nenajdete, protože se tam skalní slovenský fanoušek Websupportu rozhodl navážet do Wedos, což vedlo k vyostřené diskuzi s fanoušky protistrany. Tohle byla opravdu hloupost, protože jestli je v něčem Wedos opravdová špička na českém trhu tak je to jeho affiliate program, který se nedá s tím Websupportu srovnávat. Nikdo v ČR nemá lepší. Když jsem zde na cn130 o Wedos psal tak se CPT pohybovalo od 200 do 350 CZK.

No vidíte. Ten Wedos je snad zakletý. Stačí jej zmínit a už se ubírá článek v jeho prospěch 🙂

Takže zpět k Websupport a jejich affilaite programu. Provize za webhosting je 20%, servery 15%, prodloužení pak 7%. Aktivní partneři navíc získají slevu na služby od 5% do 25%. Smlouva je se slovenským provozovatelem, takže pozor na to ať se přes noc nestanete plátcem DPH jako v případě AdSense.

Růst se na českém hostingovém trhu neodpouští

S tím jak Websupport na přecpaném českém trhu roste, což dokazují i statistiky CZ NIC, jeho reklamy se stále častěji zobrazují nejen na Facebooku, si bude zřejmě muset projít tím co Wedos když rostl. Růst se totiž u nás neodpouští a úspěšný nováček si musel vyzkoušet odolnost proti minimálně dvoum DDoS útokům (tuším 18.7 a 24.7). Wedos už dokáže přežít i 10 Gbps útok a tak nějak mu ty nižší nestojí ani za komentář na FB. Dokáže ale to samé i Websupport?

S čím u nás chce prorazit

Domény to nebudou, ty jsou drahé. U nás už se razí trend, že doména by měla být za nákupku.

Co se týká jedno-doménového webhostingu není to zas tak strašné. WP (1GB prostoru, 1 MySQL, 1 email) seženete za 44,59 CZK. Bohužel další technické parametry jsem na stránkách nenašel. Takže nevím jestli mají 64 MB memory limit anebo podporu .htaccess. Ale předpokládám, že to má dnes už každý.

Neomezený hosting pro jednu doménu stojí 99 CZK (prostor, databáze, emaily), což je slabé. Osobně to vidím jako pokračování custom hostingu, když nebude stačit prostor. U nás má podobné “neomezné” parametry více firem a většinou se snaží stáhnout cenu pod 60 CZK.

Multidomain hosting pro 10 domén je za 298 CZK. Těžko soudit. Na stránkách nejsou žádné konkrétní informace co je v ceně. Ke každé doméně emailové schránky? Samostatné FTP? Skoro 300 CZK je už dost peněz a v ČR najdeme hodně konkurentů, kteří vám za to dají VMSko. Dokonce když si napíšete tak vám na něm udělají i individuální úpravy nastavení PHP. Za mě tedy žádný zázrak na české poměry.

VPS si můžete namíchat podle sebe. Nejlevnější varianta, co jde namíchat (512 MB, 3 GB, 1 CPU) stojí 255,30 CZK. Běžně prodávaná pak 399 CZK (512 MB, 15 GB, 1 CPU). Nejlepší 2418,80 CZK (4 GB ram, 120 GB hdd, 8 CPU). Tohle je na český trh hodně slabé.

Dedikované servery. Tento trh u nás nás není zas tak úplně zaplněný. I tak ale nejlevnější řešení Websupportu stojí 3700 CZK. Podle mé tabulky služeb je před nimi 39 produktů jiných poskytovatelů. Mnoho z nich se specializuje přímo na servery. Ale nevím. Tohle už jde trochu mimo můj obor porovnávat jednotlivé procesory u různých řešení 🙂

Závěr

Nenašel jsem žádnou unikátní anebo málo konkurenční službu. Varianta na hostování 1 CMS ve verzi Custom Hosting za 44,59 CZK nevypadá špatně. Navíc se dá navýšit prostor podle potřeby. Ovšem k nějakému porovnání by to chtělo vidět jaké jsou parametry PHP. To jsem na jejich stránkách nenašel.

Pokud u nás WebSupport prorazí tak to určitě nebude cenou, ta je oproti většině rostoucí konkurenci vysoká. Může zkusit dobrý marketing a propagaci. Mají aktivní profily na Facebooku a Twitter, což většina konkurence ani nezkouší.

No uvidíme, v každém případě moc šancí jim nedávám.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

5 komentářů

    1. stefan: v čem konkrétně je lepší? Ten první rok platí jen pro affiliate partnery pod tebou nikoliv pro zákazníky, OneBit má 20% resp. 10% vs Wedos 25% (VPS) – 50% (Webhosting) + 5% za domény. Služby Wedos se prodávají sami (alespoň podle konverzí a CPT – stačí sledovat akce a pak je propagovat). Jediné co Wedos chybí je, aby se slevové kódy přiřadili k affil partnerovi a pak to už nebude mít konkurenci.

  1. WebSupport se snaží, ale ty jejich nové stránky, no pro něco jiného ok, ale pro webhosting firmu mi to vůbec nepasuje.

  2. Websupport, aspon tu na slovensku, je plny velmi mladych ludi a potom to cele aj tak vyzera.
    Neviem ako je to teraz, ale technicke problemy mali prakticky denne a prakticky stale(vid ich @ws_monitor).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.