Masivní výpadek Active 24

Active 24 právě teď zažívá masivní výpadek, jaký zatím snad nezaznamenal. Trvá zhruba od půl jedenácté a stránky Active 24 nejdou doposud. Podle oficiálního prohlášení na vypadky.active24.cz/2013/08/17/216 se jedná o přerušením napájení v datovém centru.

Někteří zákazníci však na Facebooku hlásí podivné chyby a problémy se emaily už den předtím.

Masivní několikahodinový výpadek Active 24 17.8.2013
Masivní několikahodinový výpadek Active 24 17.8.2013

Active 24 patří v České republice mezi největší poskytovatele sdíleného webhostingu a zároveň jsou druhým největším registrátorem .cz domén. Podle nezávyslého měření na stránkách mereni.kyblsoft.cz mají běžnou dostupnost 99,754%.

EDIT 12:38: Domovská stránka Active 24 už jede bez problémů
EDIT 20.8.2013 9:59: Active 24 vydal oficiální prohlášení zde. Údajně došlo k selhání jednoho z jističů UPS, což vedlo k masivnímu výpadku proudu. Následoval neplánovaný restart serverů. Některé vyžadovaly manuální zásah techniků, protože nenaběhlo vše jak mělo.

Závěr

Mít službu a zákaznickou podporu závislou na jednom místě očividně není dobrý nápad. Masivní výpadek zavinění třetí osobou anebo vyšší mocí tak vyvolal zbytečný chaos. Stačilo by přitom mít ještě krizovou linku na nějaký mobilní telefon, kde by se v podobném případě ozvala alespoň automatická hláška.

Speciální web, na hlášení výpadků, který bude fungovat i v případě krizové situace naopak hodnotím jako opravdu velmi dobrý nápad, kterým by se ostatní mohli inspirovat. Dá se prostřednictvím něj informovat veřejnost a uklidňovat zákazníci. Myslím si, že nejsem sám, kdo je schopný nečekaný výpadek odpustit ale potřebuji prostě být informovaný, co se děje a v jaké fázi je řešení.

Čistě z pohledu zvládnutí situace hodnotím Active 24 jako lepší průměr. Využili sociální sítě alespoň nějaké, vysvětlili o co se jedná. Jen mi tam chybí razantní ujištění že se to nebude opakovat, popřípadě co konkrétně dělají proto, aby se to už nestalo.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.