Co je nového ve světě českého webhosting

Popravdě se toho zas tak moc neděje, aby se vyplatilo psát samostatné články. Určitě ale stojí za to si pár zajímavostí jednou za čas shrnout.

BlueBorad

Webhosting BlueBoard 17.10.2013 zrušil omezení diskového prostoru pro emailů jejich zákazníků.

Czechia

Do konce měsíce jsou u Czechia .eu domény za 29 CZK.

Český Hosting

Český Hosting má do konce měsíce .cz doménu za 100 CZK.

GigaServer

GigaServer nabízí .eu domény za 19 CZK. Pokud si k .eu doméně přikoupíte i webhosting na rok, dostanete polotričko.

Savana

V posledním newsletteru od společnosti Savana je uvedeno, že mají “nové nejmodernější datacentrum” splňující TIER 3+. Zároveň společnost navyšovala parametry svých stávajících služeb bez zvýšení cen, což hodnotím velice kladně. Spousta tarifů se na českém trhu nehnula už několik let a tak začínají za zahraniční konkurencí zaostávat.

Savana dále pokračuje s prázdninovou kampaní na 25% slevu pokud se upíšete na minimálně 24 měsíců. I tak je ale z grafu hostovaných .cz domén patrné, že čelí zřejmě velkému úbytku zákazníků.

propad-Savana-27-10-2013

TELE3

TELE3 se na Twitter pochlubil, že 11.10.2013 instaloval už 37 SEO server. Pro nízkorozpočtové SEO šamany je tato služba jak dělaná 🙂

WebSupport

WebSupport se umístil na 8mém místě v žebříčku Deloitte Fast 50. Konkrétně v kategorii nejrychleji rostoucích technologických firem ve střední a východní Evropě. Za posledních 5 let zaznamenal růst o 1003%. Ostatní české webhostingové firmy v žebříčku nenajdete, protože se do soutěže nepřihlásily.

WEDOS

WEDOS začíná pomalu nasazovat na databázové servery SSD disky. Pokud si objednáte nový webhosting automaticky k němu vytvořené databáze už pojedou na serverech s SSD disky. Zatím se o tom objevují jen zmínky na diskuzích. Oficiální zpráva zřejmě vyjde až budou u všech databázových serverů. Z toho co jsem mohl porovnat benchmark testy rychlosti u WordPressu, tak hlásí zhruba dvojnásobnou rychlost. Je to jediný CMS co jsem testoval.

Pro WEDOS soutěže byl zřízen nový web soutez.wedos.com. Takže kdo ještě nevyhrál notebook tak má šanci. Tipovacích soutěží se účastní vyšší desítky soutěžících a kreativních jen pár lidí 🙂

18.10.2013 dosáhl WEDOS na metu 40 tisíc aktivních webhostingů.

Závěr

Novinky jsou získávány z diskuzních fór, newsletterů, tiskových zpráv a Twitter.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

17 komentářů

  1. SSD disky jsou určitě výrazným prvkem ke zrychlení webů. Navýšení parametrů u Savany se mi taky líbí, hledám místo pro nové projekty na české doméně. Stále se rozhoduji mezi Savanou a Wedosem

    1. Pavel: .cz mají ještě pár dní u Českého hostingu za 100 CZK registrace (prodloužení pak za 250 CZK/rok). Jinak záleží co potřebuješ. Mimo tarifu S100 se Savana s Wedos srovnávat nedá. VMSka jsou super. Mají takové ty maličkosti, na které si člověk rychle zvykne, ale stojí na vyhrazených prostředcích, které když začnou docházet tak je to špatné a služba se prodražuje.

  2. Ahoj Drago,
    mám u SAVANA 1000 pár projektů, cca 8 aktivních prezentací (wordpress apod.) a plánují přejít k wedosu, jakou službu bys doporučil 🙂

    1. Lukas: záleží co ti tam běží. Vzhledem k tomu že ti S1000 utáhne 8 WP, tak ti stačí klasický NoLimit + aliasy (mělo by to utáhnout do 10K návštěv den, samozřejmě záleží na špičkách, já tam měl maximálně cca 40 lidí naráz podle GA a jelo to).
      Na WEDOSu to ale je trochu jiné od VMS. Všechny WP budou formou podadresářů, takže je třeba dbát na aktualizace, dále k NoLimit jsou jen emaily k jedné doméně. Dá se to řešit samozřejmě pomocí přesměrování. Nepočítám, že máš 8 samostatných schránek 🙂
      Já se při přechodu z VMS na webhosting střetl s problémem u WP pluginu super cache. Protože využíval něco co webhosting nepoužívá. Takže odinstalovat, přemigrovat, naistalovat.
      Jinak ještě jsem měl problém se zorientovat v administraci. Je na ní znát, že je stavěná pro provoz stovek webhostingů dalších klientů. Takže se tam toho dá dělat hodně = spousta položek.
      Nevím co dodat. WP u wedos šlape v pohodě. Hlavně dej pozor na tu adresářovou strukturu. .htaccess je prokletí 🙂

  3. Ahoj Drago,

    máš nějaké zkušenosti s webhostigy, které nabízejí navíc:
    – firewall nebo web app. firewall (F5)
    – caching na úrovni hostingu
    – malware scaning

    Prostě lepší hosting pro firemní weby, které zaplatí za více funkcí. Např jako hosting http://wpengine.com/.

  4. SSD pro databáze u Wedosu. Super 🙂
    Ještě udělat příplatkovou službu mít i diskový prostor na web na SSD a bude to skvělý.

  5. Ahoj Drago,
    končíme s vlastním serverem a chceme přejít k někomu na VMS (cca 15 presentací, wordpress + vlastní menší cms). Favorizovali jsme Savanu, ale z Tvých článků (díky za ně!! 🙂 ) nás zaujal i Český Hosting a to mj. kvůli možnosti dokoupení další IPv4 adresy pro SSL. Máš na to nějaký názor, případně doporučil bys koho jiného si máme přidat do hledáčku?
    Díky moc,
    David

    1. ddhh: já jsem ČH zkoušel a funguje zajímavě. Je to komplet vlastní řešení se vším všudy. Člověk se tím musí prohrabat sám, než si zvykne. Něco je tam intuitivní něco se hledá špatně. Mám koupený ten nejmenší tarif a narážím na klasický problém VPS s málo pamětí, takže na 15 WP kontaktovat podporu emailem a poptat se co doporučí (kolik paměti), protože se ti tam proběhne jeden robot a konec. Ohledně výkonu samotného VMS pohledem WP pluginu Benchmark zatím nejlepší co jsem kdy osobně testoval. Ty čísla jsou prostě jinde od sdíleného hostingu, dokonce nad úrovní světového průměru hostingových služeb, do kterých se započítávají i dedikované servery. Nevím jak je na tom teď Savana po upgrade, ale ČH jsem pro rok 2013 považoval za jedničku ve VMS (respektive lepší multihosting), ostatně to dokládají i grafy růstu. Na to že v ČR řádí kraken WEDOS a nepořádají žádné megaslevy jako Savana si vedou slušně. Jen to prodlužování domén je drahéééé. Zkus jim napsat co potřebuješ a uvidíš sám, ale určitě na RAM nešetři. Pod 1 GB nemá cenu jít, to už radši vzít sdílený hosting.

  6. Předpokládám, že s tím si lépe poradí běžný sdílený hosting. Je to bez starostí a bez nutnosti cokoliv umět a cokoliv nastavovat. A za méně peněz bude více muziky. Klienti rozdíl v rychlosti nepoznají. To jsou teoretická čísla, která žádný návštěvník nepozná 🙂
    Nekupujte VPS, když totéž lze vyřídit na levnějším řešení…

    Samozřejmě mezi hostingy jsou obrovské rozdíly. Někde něco funguje a jinde to jen slibují. Ale to na první pohled nepoznáte. To jsou zkušenosti…

  7. Díky, Drago.

    @Josef Grill: My třeba sdílený hosting nechceme, důvodů pro VMS máme víc. Je nám celkem zřejmé, že se multihostingy ve většině parametrů dávno protly s virtuálními servery, pro nás je nicméně důležité, aby například zákazník nebyl zbytečně maten doménami hosting-providera při nastavování mailových klientů, (s)ftp, atd., chceme mít vlastní ssl ip, atd. Není toho moc, z pohledu providera jsou to možná drobnosti, ale pro nás to význam má a za těch pár stovek měsíčně to stojí.

  8. To ddhh:
    Tomu samozřejmě rozumím. Pokud chcete tohle a rozumíte správě VPS, tak si dejte root VPS. Tam máte největší možnosti svobody nastavení.
    Už brzo ukážeme novinky u VPS i my 🙂

  9. @Josef Grill: My právě chceme tu správu outsourcovat, proto VMS. Nevyplatí se nám VPS udržovat, to bychom raději zůstali u stávajícího řešení, kdy máme vlastní železo a housing a řešíme si úplně vše. Jsme prostě přesně ta cílová skupina, na kterou míří jak Savana tak Český Hosting a patrně i další poskytovatelé hostingu/vps/vms*.
    Ohledně VPS a připravovaných novinek: Nám se třeba Vaše nabídka VPS líbí a kdybyste k tomu uměli nabídnout sdílený managed mailserver + nějaký default management systému (prostě VMS á-la ČH), určitě byste byli v nejužším výběru.

    *→ @Drago: v původním dotazu jsem se Tě ještě ptal, jestli bys uměl doporučit případnou alternativu k ČH a Savaně. Díky.

    1. ddhh: mimo ČH a Savana jsem nic nezkoušel, ani na mě nic neudělalo dostatečný dojem. Dneska to chce hlavně stabilitu = značka, zázemí, reference.

      Samozřejmě VMS od wedos by si přálo hodně lidí 🙂

  10. Ještě doplním, že v dobách, kdy jsme se vydali cestou vlastního serveru v housingovém centru byly ceny a služby hostingu takové, že se nám to téměř okamžitě vrátilo. Od té doby (cca 6+ let) se ale docela radikálně změnil trh, nabízené cena/služby/výkon jsou dnes úplně jinde.

  11. ddhh: Dobrý den, jsme rádi, že Vás naše virtuální managed servery zaujaly. S výběrem varianty VMS Vám rádi poradíme na naší podpoře – podpora@cesky-hosting.cz.
    Paměť VMS můžeme navyšovat i v průběhu, tzn. není to nezbytné vyřešit ihned na začátku, resp. nemáme problém se domluvit i tak, že Vám na začátku přidělíme paměti více a potřebu určíme z reálného provozu. Náš systém také automaticky zoptimalizuje i nastavení vašeho VMS s prací s pamětí dle reálného provozu. V případě potřeby Vám i výkon vašeho VMS upravíme na míru (je to v ceně).
    Ovládání serveru je stejné jako u sdíleného webhostingu, ale na VMS můžete mít neomezeně domén. Nemusíte se orientovat v administraci serveru, vlastně se nestaráte o nic, jen o své aplikace 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.