Jak se posouvaly hranice v Česku za rok 2013: WebSupport

Společnost Websupport oznámila vstup na český trh v roce 2011. Do té doby se jí podařilo ovládnout zatuchlý hostingový trh na Slovensku, kde bez větších problémů převálcovala svým novátorským přístupem tamní dinosaury. Ovšem u nás už to neměli tak jednoduché. Na rozdíl od Slovenska na přelomu dekády se u nás rozjíždělo hned několik velice pokrokových hostingových služeb. Navíc kvalita služeb u nás nebyla tak špatná.

V současné době je těžké odhadnout kolik procent české trhu ovládají, ale pokud využijeme statistiky CZ NIC, tak by se umístili na 27. místě (cca 0,7 % celkového trhu).

A proč jsem je poprosil o vyjádření na téma, kam posouvali hranice? Protože se na svém profilu na sociálních sítích zmínili, že investovali opravdu velké prostředky do přechodu na novou infrastrukturu.

Websupport začínal jako malý projekt, který chtěl nabídnout profesionální služby na Slovensku. S tím jak rostl se musel přizpůsobovat i rostoucím požadavkům a dřív anebo později je čekalo velké rozhodnutí, a to buď postupně nahrazovat zastaralé vybavení za nové a riskovat problémy s tím spojené, anebo investovat velké prostředky a komplet přejít na jednotné řešení.

Rozhodli se to risknout a investovat 9 milionů korun do kompletně nového řešení.

Ve WebSupportu jsme v roce 2013 řešili přechod na kompletně novou hardwarovou a logickou infrasktruturu k poskytování sdílených hostingových služeb a VPS. Nakoupili jsme nové diskové pole NetApp, blade servery Dell M1000 a Cisco switche 4500. Hlavní změny se ale týkaly logického uspořádání hostingů.

Namísto 70 izolovaných serverů s interními disky na poskytování WWW, databázových a VPS serverů máme nyní virtualizované prostředí s open-source technologií OpenStack. Instalace a kontrola konfigurace veškerých virtuálních serverů je vykonávána automaticky prostřednictvím nástroje CFEngine.

Přechod na sdílený centrální storage nám teď umožňuje tzv. “bezstavové” webové a mailové servery. To nám poskytuje daleko vyšší dostupnost služeb a load-balancing. Při přetížení nebo výpadku jednotlivých serverů dochází k automatickému přepnutí na jiný server. Zavedli jsme také pokročilejší technologie a metody na detekci a ochranu proti spamům a DDoS útokům. A to se nám vyplatilo. Zrovna nedávno jsme hladce zvládli poměrně rozsáhlý DDoS útok.

Posledním z řady převratnějších novinek je zdokonalený monitoring pomocí nástroje Zabbix a centralizovaný logserver LogStash, kde shromažďujeme a vyhodnocujeme veškerá provozní data.

V roce 2014 chystáme nový formát ukládání pošty, který nám umožní rozkládat staré maily a velké schránky našich klientů na levnější storage. Proto už pro nás nebudou představovat žádný technický problém. Na ochranu zákaznických webových stránek před útoky hackerů chystáme zavést aplikační firewall aktivní pro všechny hostované weby.

Pavel Horalík, Country Manager ČR

Není to tedy jen o nákupu nového železa, ale i vymyšlení a naplánování celého řešení. Teď už to má Websupport za sebou a může dále v klidu růst. O tom svědčí i nábor 10 nových lidí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

3 komentáře

  1. Služby Websupportu využívám už dlouho a opustil jsem jiné hostingové spoločenosti. Co vám jinde řeknou “Naklikejte si to v rozhraní hostingu” tak to vám ochotná obsluha nastaví na požádáni v chatu nebo mailu. Co jinde řeknou “Váš web zatěžuje server tak u Websupportu funguje a na dotaz o vytížení řeknou “Nic zvláštního, je to dobré, pokračujte”. A to vše za příjmenou cenu.

    1. Jasom: to asi ne. Na český trh vstoupili v roce 2011 a od té doby se moc daleko neposunuli. Pokud vycházíme například ze statistik CZ NIC, tak za celou tu dobu získali něco málo přes 4K hostingů. Na Slovensku nemá Websupport konkurenci to je pravda, ale v ČR je to jiná liga. Jsou tu kvalitní poskytovatelé a daleko větší nabídka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.