Testování nového WEDOS VPS

Kdo sleduje sociální kanály WEDOS určitě mu neunikla menší marketingová akce, v rámci které můžete zdarma otestovat nový server od společnosti HP, na kterém je nainstalováno VPS řešení WEDOS.

Akce probíhá od 10.2.2014 do 16.2.2014. Pak budou data smazána. Vše je bez záruky. Pro vaše testování máte k dispozici 2 GB RAM a 30 GB HDD. Podmínkou je napsat po ukončení testování krátký report, popřípadě psát průběžně postřehy.

V pondělí jsem byl v Hluboké hlavně dokončit rozesílání triček z prosincových akcí a dojednat akce na únor. Zkusil jsme získat i nějaké informace ze zákulisí. Bohužel je vše kolem nového železa utajené. Takže jediné, co jsem se dozvěděl, je že testovací server stojí jako nový luxusní automobil. Načež jsem vyfasoval jedno testovací VPS a prý se mám začít učit používat VPS 🙂

Přiznám se, že do té doby jsem nikdy opravdové VPS s root přístupem nepoužíval. Takže jsem nevěděl, co a jak se bude dít. Jestli na tom vůbec něco zvládnu rozchodit. Pravdou je, že to nebylo vůbec tak složité jak se může zdát.

Vybral jsem si variantu Debian 6.0 s předinstalovaným Apache, PHP, MySQL, mailserverm, DNS serverem a hlavně ISP Config. V podstatě máte v rukou VMS. Stačí postupovat podle návodu v KB WEDOS a za chvíli máte připravené vše pro použití. Menší zádrhel byl s nastavením DNS. Naštěstí zákaznické rozhraní na to, že máte VPS reaguje okamžitě a umí doménu nasměřovat na vaše nové VPS. Takže nějaké DNS na VPS řešit vůbec nemusíte.

Suma sumárům, pokud si odmyslím zmatené klikání a hledání informací, tak na VPS s tímto nastavením jste schopni rozchodit web do 10 minut. Není to o nic náročnější než práce s klasickým VMS od ostatních společností.

Na nové VPS jsem nasměřoval jednu doménu, nahrál WordPress a začal testovat. K testování jsem použil plugin WordPress benchmark. To že na serveru testuje výkon 70 dalších lidí jsem nijak nepostřehl. No je pravda, že CPU létalo od 18K do 28K. Pro srovnání NoLimit ukazuje stabilních 24K, Savana 100 má cca 20K. Naproti tomu databáze přinesla velice zajímavá čísla. Výkon ukazoval 2,1K – 2,2K. Opět pro srovnání NoLimit na klasických HDD 0,433, NoLimit na SSD cca 0,8, Savana 100 1,117, VMS mini od Českého Hostingu 1,599. Jak je vidět databáze zde šlape nadprůměrně rychle.

Aby jsem mohl otestovat rychlost za bojových podmínek, nainstaloval jsem do WordPressu pluginy pro autoblog. V současné době má zhruba 800 regulérních blogpostů a rychlost databáze je stále kolem 2K.

Na blog jsem schválně neinstaloval cachovací plugin. Je zde základní šablona 2010 a popravdě je celkem zajímavé jak se rychle načítá. Pingdon test mi ukazuje 1,06 vteřiny s cca 800 posty (30 requestů). Když zde byla čerstvá instalce s několika lorem ipsum posty tak šla rychlost do desetin vteřin (do 15 requestů).

Druhý den jsem se zkusil připojit k serveru přes KVM. Což se mi povedlo. Chvilku jsem se procházel adresáři. Celkem mě zaujalo, že funguje příkaz cd jako v starém MS-DOS 🙂
Podařilo se mi úspěšně aktualizovat ISPconfig na nejnovější verzi. Nijak náročné mi to nepřišlo.

Těžko říct jestli takové znalosti stačí na bezproblémový chod WordPress na VPS. Tedy vše pravidelně aktualizovat a zálohovat. No rozhodně to není žádná věda.

A nějaké informace ohledně testování tohoto nového VPS? Já osobně to nejsem moc schopný posoudit. Nějaké výsledky testu najdete zde. Co jsem tak zaslechl, tak odezva je poměrně dobrá a lidé se už ptají kdy a za kolik to bude možné objednat.

No bude záležet jak se budou líbit ostatním 🙂


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

1 komentář

  1. Já jsem taky takovej klikač, takže jsem vždycky vyhledával panely a z těch neplacených jsem vyzkoušel snad všechny (ISPconfig, Virtualmin/Webmin, VestaCP, …), ale žádný mi nesedl (snad jen Virtualmin, ale ten má defaultně docela zvláštní nastavení – různé PHP handlery pro domény a subdomény), tak se teď pokouším to spravovat ručně s pomocí bash skriptů typu domainadd user domain, což vytvoří základní adresář a virtualhost pro Apache.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.