Jak si zajistit, aby vám nikdo neukradl účet u webhostingu?

Na Webtrhu se rozhořela celkem zajímavá diskuze. Jistá slečna si ve vlákně Webhosting savana.cz zkušenosti – pozor na vaše účty a na nekorektní jednání stěžuje na přístup hostingu Savana, který jí údajně připravil o účet. Vzhledem k tomu, že jsem se s podobnými situacemi už setkal, tak předpokládám, že scénář byl jednoduchý. Nepohodnete se s člověkem pro kterého spravujete webovou prezentaci, ten se obrátí na provozovatele webhostingu, webhosting sdělí, že s tím nemůže nic bez ověření udělat, následně obdrží úředně potvrzené papíry, které vyžádá. Většinou je do toho ještě zamotaný nějaký právník, který moc dobře ví na co zatlačit. No a hostingová společnost musí jednat anebo riskovat případný soud. Je to taková dosti ošemetná situace, kdy většinou nemáte šanci, protože podmínky služeb jsou vždy psány ve prospěch společnosti, kde máte hosting.

Ačkoliv neznám podrobnosti, na obrany stěžující se slečny musím napsat, že bylo chování ze strany hostingu Savana poměrně zvláštní. Pokud výslovně neděláte mrtvého brouka, tak výsledkem je, že si “právoplatný” majitel musí založit nový účet a všechny služby, na které dokáže své legitimní právo, mu jsou následně pod tento účet převedeny. Řešil jsem tuhle situaci s pár lidmi u různých poskytovatelů a vždy bylo podmínkou zřídit si nový účet, na který byla služba převedena. Ať už se souhlasem původního “majitele” či bez něj. Jednou bylo součásti vyjádření tuším, že to není možné udělat kvůli osobním informacím nacházejícím se v účtu (historie plateb a fakturace dalších klientů majitele účtu).

Jak tomuto všemu předejít

Aby se vám tato nepříjemná událost nikdy nestala tak je dobré si osvojit pár pravidel a zásad. Popravdě jestli děláte webmástra či správce webů pro více lidí, tak dříve anebo později se vám to prostě stane. Ve firmách se pravidelně střídají lidé a každý má k tomu svůj přístup. Člověk který s vámi správcovství řeší může ze dne na den naštvaně skončit a trochu škodolibě nechat svého bývalého zaměstnavatele v tom “vymáchat”. Lidé jsou všelijací a nikdy netušíte, co si zmyslí.

Váš zákazník nesmí přijít do kontaktu s webhostingem

Žádné přeposílání faktur k zaplacení. Stanovte si nějaký paušál či poplatky, kde bude už zahrnuta cena za hostingové služby. Všechno fakturuje klientovi vy a pak z “vlastního” plaťte hosting. Vím že to je v případě že nejste plátce DPH problém, ale jestli děláte pro velké společnosti, tak se být plátcem DPH stejně vyplatí.

Jméno vašeho klienta by nemělo být vidět nikde jinde, než na smlouvě mezi vámi a ním. Netahejte jej do svého administrátorského účtu. Vyhnete se pak i problému, když mu náhodou zavolá podpora či účtárna hostingového provozovatele. Mají ve zvyku obesílat služby končící před expirací i měsíc dopředu. Pak uklidňujte zákazníka, že mu žádné zrušení stránek nehrozí 🙂

Výjimkou je doména. Zákazník by měl být veden jako vlastník domény.

Čím víc možností jak vás kontaktovat tím lépe

Věřili by jste tomu, že jsou lidé, kteří si nevyplňují u své administrace telefonní číslo? Přitom právě telefon je poslední obranná linie, které vás může zachránit. Dnes je totiž daleko jednodušší přijít o e-mailovou schránkou, než o telefonní číslo. Schválně zkuste si vzpomenout kolikrát vám kdy z nějakého důvodu nefungoval e-mail a kolikrát mobilní telefon?

Pokud to zákaznická administrace umožňuje vyplatí se používat i více e-mailových kontaktů.

Vždy komunikujte

Nikdy, ale opravdu nikdy nehrajte mrtvého brouka, to je to nejhorší co se může stát. Dále se snažte vyvarovat jakéhokoliv arogantního anebo zavádějícího jednání. “Vyřešte si to sami”, “To je váš problém” anebo “Nemám čas to teď řešit” není profesionální jednání, pokud někomu spravujete weby. Je nutné si uvědomit, že v podstatě zastupujete svého klienta. Rozhodně nic nenechávejte nedořešené. Pokud je nějaký problém, tak si nechte vždy poslat e-mailem potvrzení, že vše bylo vyřešeno a není žádný další problém. Telefonická podpora je jistě super, ale ujištění po telefonu je vám k ničemu, pokud nastane problém. E-mailová komunikace je u všech společností, co to myslí s provozováním služeb vážně, zaznamenávána.

Nikdy nebuďte tvrdohlavý

Pokud dojde k problému, například že se majitel firmy rozhodne předat správu webu svému náctiletému synovi a ten bude požadovat zpřístupnění dat, komunikujte a snažte se chovat profesionálně. Domluvte se s provozovatelem hostingu ať mu službu převedou pod nový účet a dál to neřešte. Nechat jej v tom “vymáchat” je určitě super pocit zadostiučinění, ale v tomto případě dosti kontraproduktivní.

Závěr

Pokud neděláte nic nezákonného, tak s vámi bude vždy provozovatel hostingu komunikovat. Internetové stránky mají často větší hodnotu než celá firma, takže mít na triku nějaký neuvážený krok, bez informování všech zúčastněných stran si nedovolí. Vše si vysvětlete a když sami přijdete s řešením, které vás bude co možná nejméně bolet, tak budou všichni spokojeni. Věřte mi že ani majitel hostingu (zákaznická podpora tohle neřeší) nemá náladu či čas vyměňovat si se všemi stranami dlouhá slohová cvičení plné citací všemožných zákonů.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

1 komentář

  1. Mám pár zákazníků a ti buď ani netuší, u koho je hosting a doména, vše je na mne a oni mi platí, anebo si vše spravují sami, já jim to jen přes svůj affil objednal. U mne si pouze objednávají nastavení změn. Ovšem pokud jsem jim spravoval na ně vedenou doménu a hostingové konto, vždy jsem na žádost majitele firmy vše předal mailem novému správci. Předpokládám, že hesla změnil, neověřoval jsem to 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.