Seznam moc spamoval a skončil na blacklistu

Pokud vám v poslední době přestali chodit e-maily ze Seznamu, tak je to nejspíše protože se jeho mail server sídlící na IP adrese 77.75.76.26 se octl na spamlistu, který využívá většina poskytovatelů hostingu.

Veřejné seznamy spamujících serverů

O tyto seznamy se starají různé organizace, iniciativy anebo firmy. Pokud váš server rozesílá nevyžádanou poštu (například je zavirován, anebo prosto spamujete) během velmi krátké doby se na takovýto seznam dostanete. Následně vás a vašeho provozovatele hostingu kontaktují s tím, že z vašeho serveru odchází spam. Pokud včas zareagujete, tak na seznamu nezůstanete dlouho. Když se však problémy opakují už se z toho tak lehce nedostanete. Vzhledem k tomu, že Seznam má se spamem dlouhodobé problémy, je otázkou kolik času mu zabere se ze seznamů dostat.

Jak funguje filtrování pošty

Většina hostingů má víceúrovňovou ochranu proti spamu. Nejdříve se většinou využívají takzvané blacklisty. Do nich se vkládají adresy ze seznamů spamujících serverů. Výhodou je nenáročnost na prostředky. Prostě se e-mail nedoučí a více se to neřeší.

Následují další formy ochranu. Můžou to být například sofistikované filtry, algoritmy na výpočet spamu anebo třeba velice oblíbená ochran zvaná greylisting. Při té se e-mail odmítne s tím, že je mailserver zaneprázdněn, pokud dojde za několik minut e-mail znovu (běžný mailserver se pokusí e-mail poslat vícekrát) je normálně doručen.

Důležité je uvědomit si, že i ten nejsvatější e-mail, který je na míle vzdálený od spamu nikdy nedostane šanci, pokud poslán z mailserveru na blacklistu.

“Řešením” je whitelist

Opakem blacklistu je whitelist. To je seznam (IP, domén, mailserverů), který je většinou ještě před blacklistem. Mailserver přijme všechny e-maily, které jsou na whitelistu a dále je netestuje. Měl by se používat velice výjimečně, kdy by mohla třeba druhá/třetí/čtvrtá (atd.) vrstva e-mail odmítnout ale potřebujete jej dostat.

Příkladem může být hlášení o zařazení vašeho serveru na spamlist. Dostanete upozornění, že se od vás spamuje a součástí je většinou i ukázkový e-mail. Ten, vzhledem k tomu že je regulérní spam, samozřejmě další vrstvy označkují anebo rovnou zahodí. Takže hlášení Spamcopu si prostě dáte na whitelist.

No a takto si můžete dát na whitelist i všechno co přijde ze Seznam. Jenomže to pak celý koncept ochrany proti spamu můžete rovnou vypnout.

Boj zákazníků a korporace

Tady je právě ten kámen úrazu. Mailserver Seznamu může být na seznamech spamerů klidně měsíc a admini Seznamu na to kašlat. Pak pokud nechtějí hostingy přijít o klienty, nezbývá jim nic jiného než dát Seznam na whitelist, protože Seznam e-maily používá velmi hodně lidí. Navíc z pohledu zákazníků to vypadá, že problém je u hostingu (nechodí jim maily). Snažit se bojovat proti spamu prostě nemá smysl, pokud je váš zákazník majitel ehopu, jehož zákazníci mají e-maily na Seznamu.

Jo kdyby šlo jen o ten spam. Tak si hold všichni budeme muset pár dnů/týdnů než si to Seznamáci spraví číst víc nevyžádaných českých reklam. Jenomže jak zmínil na Webtrhu Nergall problém může být daleko větší než ztracený čas mazáním balastu:

Na jednu stranu je to jediné možné řešení, většinou prostě nic jiného nezbyde. Ale díky tomu potom, protože “přece nemůžeme blokovat Seznam, jak bysme k tomu přišli” je Seznam krásné semeniště SPAMu.

A navíc proč ne, pokud budu chtít hacknout pár schránek a rozeslat z nich třeba nějaký moc hezký phishing, je přeci velice chytré zneužít takového poskytovatele, kterého mají všichni na whitelistu, navíc jej používá spousta internetu neznalých uživatelů s typicky “neprolomitelnými hesly” a za třetí, jak vidno, u Seznamu se přeci nikdo nebude zabývat tím, aby takového spammera zablokoval. Nebude to tedy jednorázové rozeslání, kdy po pár e-mailech poskytovatel schránku zablokuje a uživatele poučí, u Seznamu můžete rozesílat bez obav trvale:)

Takže nejenom že chudák Franta uživatel, který o internetu nemá ani tucha, v práci vesele stáhne soubor příchozífax.exe a bez obav jej spustí, protože co by tam asi mohlo být špatného. Hlavně mu ale takový e-mail zaručeně přijde, neboť je odchozí server whitelistovaný.

Krásná práce.

Závěr

Naštěstí si Seznam uvědomuje závažnost situace a snaží se situaci řešit. Otázkou je jak dlouho mu to bude trvat.

seznam-cz-na-blacklistu


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

4 komentáře

  1. Trabl je, že línější admini prostě opravdu použijí SpamCop a podobné blacklisty jako jediný/zásadní nástroj k odražení spamu. Přitom samotný SpamCop jasně uvádí: “The SCBL is an aggressive spam-fighting tool… …one should strongly consider using the SCBL as part of a scoring system”. A uživatelé netuší, kvůli komu jim pak nechodí maily, které měly přijít…

  2. Měl jsem podobné problémy kdysi se slovenským Orange. Jeho mail servery se taky dostali na blacklisty, ale když jsem komunikoval s adminy, tak ani netušili, že existují nějaké spamlisty a že z jejich servrů jsou odesílány spamy…

  3. To se u seznamu, ale i ostatnich ceskych mail poskytovatelu opakuje. A je to presne tak, uzivatele si stezuji vzdy tam, kam email nedorazil ne u zdroje problemu = seznam.

  4. no, on to má Seznam docela blbě ošetřené na všech frontách. Sám dává na blacklist prakticky každého, kdo pošle e-mail s více příjemci nebo víc zpráv v kratším časovém úseku. U nás v HK se stalo, že celý jeden megapanelák, který byl na jednoho providera (tipuju několik set bytů), měl u Seznamu smůlu, protože tam měl jeden ňouma zavirovaný počítač. Seznam bez varování odstřihnul celou IP aniž by dal někomu vědět. Samozřejmě toto by měl mít ošetřené i provider, ale celý problém trvalo vyřešit několik dnů a komunikace s helpdeskem nebyla žádná sláva. Klientům, kteří používají seznamácký e-mail jednoznačně doporučujeme přejít na vlastní doménu a to nejen kvůli brandu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.