Velký výpadek HexaGeek a podivný email od Gekonis

Podle služby mereni.kyblsoft.cz, která měří dostupnost českých hostingových služeb má společnost HexaGeek od 03:37:45 výpadek. Samozřejmě s masivními vícehodinovými výpadky jsme se už setkali i u větších hráčů na trhu, ale když k tomu přidáte tento podivný email, který zveřejnil jeden z webtržníků, vypadá to zajímavě.

Společnost Gekonis s.r.o. tvrdí, že přebírá služby HexaGeek, protože od něj odkoupila servery v datacentru Datacube Bratislava.
Společnost Gekonis s.r.o. tvrdí, že přebírá služby HexaGeek, protože od něj odkoupila servery v datacentru Datacube Bratislava.

Takže si to shrňme. V emailu tvrdí společnost Gekonis s.r.o., že HexaGeek měl nějaké platební problémy a tak mu Datacube Bratislava vypověděl služby a zakázal přístup k serverům. Servery pak odkoupila společnost Gekonis s.r.o. Ti zákazníci, kteří potvrdí svůj zájem na email, těm bude služba znovu spuštěna. Tomu zbytku společnost Gekonis s.r.o. není schopna garantovat zachování provozu.

Kdo je vlastně Gekonis s.r.o.?

Společnost byla zapsána do rejstříku jako Dolerax s.r.o. 12. května 2014 jako jediný vlastník byla jiná společnost SPECTRUM GROUP, s.r.o.

Od 7. října 2014 je pak vedena jako Gekonis s.r.o s dvěma majiteli, kterým jsou Ing. Vojtěch Krejčíř (50 %) a Sonoma spol. s r.o. (50 %) z Bratislavy. Ta má dva společníky a těmi jsou Ing. Imrich Valach (50 %) a Jeffrey Silverberg (50 %).

Doména gekonis.cz byla zaregistrována 15.09.2014 a nachází se na ní jen informace, že se připravují nové stránky.

Závěr

Zatím sháním další informace k tématu.

Aktualizace 9.10.2014 14:48 – Oficiální vyjádření

Dopoledne jsem požádal emailem o oficiální vyjádření společnost Gekonis s.r.o. Před chvílí mi dorazila odpověď. Zajímalo mě hlavně jestli je celá věc pravda, co společnost Gekonis koupila, kdo za společností stojí a jaké má zkušenosti se správou serverů.

Dobrý den,
společnost Hexageek dlohodobě neplatila za služby a elektřinu v Datacube ani za pronájem serverů, na kterých zde provozovale svoje služby. Od začátku roku měl z těchto důvodů Hexageek odpojenu druhou nezávislou napájecí větev, která je pro všechny ostatní zákazníky Datacube standardní součástí služeb. Věřitelé se od začátku roku snažili situaci nejrůznějšími způsoby řešit. Všechny pokusy však skončily pouze nesplněnými sliby ze strany Hexageeku.
Včera večer došla věřitelům definitivně trpělivost a rozhodli se situaci řešit ve spolupráci se společnosti Gekonis.

Společnost Gekonis koupila serverovou infrastrukturu v Datacube, zároveň se jí podařilo převzít i smlouvu na datovou konektivitu, včetně používaného rozsahu IP adres. To zjišťuje zákazníkům, kteří budou chtít pokračovat se službami Gekonis

Polovičním vlastníkem společnosti Gekonis s.r.o. je Vojtěch Krejčíř, který má více než 20 leté zkušenosti v oblati IT, od roku 1994 se podílel na budování úspěšné softwarové společnosti DELTA E.S. a, po jejím prodeji společnosti NESS, pracoval pro nadnárodní společnosti NESS, CSC, …
Součástí týmu Gekonis jsou i bývalí zaměstnanci Hexageek, kteří zajišťují kontinuitu provozovaných služeb. Společně s externími specialisty disponuje Gekonis zkušeným týmem IT profesionálů, kteří jsou schopni zajistit poskytovaní kvalitních služeb.

Finančním partnerem společnosti Gekonis je společnost Sonoma spol. s r.o. z Bratislavy, která má dlouholeté zkušenosti s investováním do úspěšných projektů v oblasti IT a telekomunikací.

Společnost Gekonis byla založena v polovině září letošního roku zakoupením ready made společnosti s cílem poskytovat služby v oblasti virtuáizace, housingu a ICT konzultací. Po eskalaci situace mezi věřiteli a společností Hexageek jí byla, majiteli technologí, nabídnuta možnost odkupu serverů se žádostí, aby se pokusila minimalizovat dopady odpojení serverů na zákazníky Hexageeku a nabídla jim možnost pokračování služeb dle stávajícíh cen a podmínek. Vzhledem k nedostatku času byly provedeny nejnutnější práce, aby bylo možné velmi rychle nabídnout stávajícím zákazníkům znovuzprovoznění služeb a jejich stabilní provoz. To je i důvod, proč má společnost zatím velmi provizorní web (šlo v prvé řadě o zveřejnění kontaktů).


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

8 komentářů

    1. petr: převeď je jinam. Záleží na TLD. U .cz si nech poslat autorizační heslo přímo z CZ.NIC a převedeš to jinam za pár minut. U ostatních teď přesný postup neznám.

  1. normalne jim napiste na podporu. Moje VPS v brne a v praze bezi, ted sem snima resil neco s .cz a .sk domenou…

  2. Tak to jsou nepříjemné komplikace. Zrovna nedávno jsme měl v plánu nové domény hostovat u nich, dobře že jsem tak konzervativní a nechal jsem je u těch ostatních, dnes bych řešil zbytečný problém.
    Jen mi vrtá hlavou, že chtějí ponechat stávající služby za stávající ceny. Nedojdou do stejných finančních problémů, jako bývalý majitel? Nebo ten na hosting kašlal úplně?

    1. Dalibor: těžko říct, možná si jen vzal příliš velké sousto anebo se každému snažil vyjít vstříc. Rozhodně si nemyslím, že v tom byl nějaký úmysl. Prostě to nevyšlo. To se u podnikání stává celkem často.

      Jinak samozřejmě nikde není psané že HexaGeek končí 🙂

  3. Bohužel, když zadáte do googlu “jan kachlík dlužník”, najdete více věřitelů. V Anglii mu zrušili firmu pro neplacení daní… Mně pan Kachlík také dluží nějaké peníze na neproplacené faktuře, je to už přes rok. Na upomínky absolutně nereaguje (emailové, telefonické), obávám se úmyslně…. Teď koukám do obchodního rejstříku, že je v exekuci kvůli cca 0,5 mil. Kč za nějakou směnku. Zrovna jsem přemýšlel, že už podám žalobu, ale když vidím jeho dluhy, tak to asi hodím za hlavu, protože to bude totálně nevymahatelné. Ach jo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.