Webhostingové trendy pro rok 2015

Přemýšlel jsem jaké trendy pro rok 2015 by mohli přinést ti nejpokročilejší hostingové společnosti. Vzhledem k tomu, že u nás to rozhodně není tak špatné a máme tu firmy, které se nebojí zkoušet nové věci (například Gransy v roce 2013 zkusili platbu BitCoin anebo TELE3 a jejich SEO hosting), tak by určitě reagovali na případnou poptávku. Jenomže ono toho zas tak moc u webhostingu není. Pokud na něčem rozjedete WordPress, tak vyhovujete převážné části poptávek. A ten zbytek? To už je spíše pro VPS.

Podpořit vývojáře

Podpora vývojářů je určitě nejčastější požadavek, který se objevuje jako reakce na příspěvky hostingových společností na seznamu @DoménovéhoRobota. Podpora frameworků, Ruby anebo nejnovější verze PHP. To chtějí vývojáři aplikací.

Jenomže naproti tomu jsou tu zastaralé a často neaktualizované pradávné výtvory, které fungují a jejich provozovatelé chtějí aby to tak zůstalo. Sám si pamatuju, jak jsem v dávných dobách vytvořil reklamní systém na PHP 4 a nutnost migrace na PHP 5 mi dala celkem zabrat. Naštěstí jsem se učil s knížky, kde se dbalo na “dobré zvyklosti”, takže stačilo jen upravit některé “nevhodnosti”. Práce na cca hodinku. Jenomže moje aplikace v porovnání se složitým CMS se nedá ani v nejmenším srovnávat. On i upgrade jedné aplikace z PHP 5.2 na PHP 5.4 celkem bolel. Naštěstí opravdu pokud dodržujete různá doporučení, tak je to spíše o revizi kódu.

No zpět k tématu. Osobně se domnívám, že vývojáři jsou důležití zvláště pro menší a střední hostingové společnosti. Jednak po dobré zkušenosti doporučují svým zákazníkům danou značku a také mají často určitý vliv v komunitách, což má přímý dopad na budování značky. Určitě znáte diskuze na fórech, kde si někdo na službu stěžuje a pak tam přijde místní autorita v oboru a uzemní jej argumenty, kterým sice nikdo nerozumí, ale všichni mu za to přidají reputaci (body, zlaťáky, fazole).

Je zajímavé, že u nás se k developerům v minulém roce spíše pozitivně stavěly větší značky. Možná by se dalo namítnout, že je případná služba zdarma, tolik nebolí, ale popravdě i ti nejmenší si mohou v rámci investice do reklamy dovolit někomu na vyzkoušení dát na pár měsíců službu zdarma. Ono to zas tolik nestojí. Zkušený administrátor anebo developer si dokáže udělat závěr o chodu služby i na nejmenším tarifu.

No zpět k tématu. Podpora vývojářů a developerů u nás vázne. Testovací servery přístupné veřejnosti s nejnovější verzí PHP bych asi spočítal na prstech jedné ruky. Ačkoliv nevěřím, že by se to do roku 2015 nějak extra změnilo, třeba to někdo zkusí. Schválně kdo jako první spustí podporu PHP 7, která má přijít v říjnu 2015. I kdyby to měl být jen jeden vývojářský server, tak se to vyplatí.

Připravené VPS pro CMS

WordPress je můj oblíbený CMS k tomu se přiznám bez mučení. Jednou jsem si zkoušel podle návodu připravit VPS s nginx, ale někde na xtém kroku mi to prostě selhalo a neměl jsem dostatek znalosti, které by daný krok dokázaly nahradit. Přitom ten tutoriál sliboval, že pokud se nasadí W3 Total Cache, z které se vytáhne maximum, tak pojede o 90% rychleji než cokoliv na webhostingu.

No a teď si představte, že by některá ze společností nabízela VMS na kterém by něco takového už bylo připraveno. Stačí jen nainstalovat WordPress a je to.

Nic proti současným webhostingům. Stačí WP + Quick Cache a na hostingu za 25 CZK utáhnete přes 10K návštěv za den. Ale stále víte, že tam nějaký limit je a vy nejste žádný admin. Není to ani tak o penězích, ale limitech, které budete muset řešit.

VMS pro CMS prostě někdo rozjede, možná už rozjel, a ten dotyčný se sveze na vlně chvilkové popularity, jak to kdysi dokázal Angel Hosting, který nabízel VMS. Na dnešní poměry to nebylo nic extra. Ale prostě v té době, kdo jej měl, tak si nemohl na nic stěžovat.

Cloud

Obláčky, které většina lidí stále nechápe, nabízí obrovský potenciál, který firmy u nás prostě neumí prodávat. Tedy alespoň ta ideální cílová skupina. Navíc z výpočtu ceny jde občas trochu i strach. No když si nalijeme čistého vína, tak si pod tím většina nás nevzdělaných stejně představí jen nějaký nafukovací diskový prostor.

A v čem tedy nejvíc dělají chybu? No řekněme že Franta si chce pořídit eshop na Prestashopu. Tak si vybere hosting za 25 Kč a je spokojený. Jednoho dne mu naroste a pokud Franta neví jak jej optimalizovat tak jej z hostingu pošlou na VPS/dedikovaný server, jenomže Franta netuší co je to FTP natož jak nakonfigurovat server. Jistě je tu nějaký mezistupeň VMS u kterého Franta nakonec skončí, protože severový admini jsou moc drazí anebo jim nedůvěřuje. Přitom by stačilo, kdyby od začátku byl na obláčku, kde by postupně navyšoval tarif. Jenomže tohle u nás nikdo neumí pořádně prodávat běžným lidem a je to znát. Možná to bude chtít trochu rembrandovat, přestat používat slovíčko Cloud a přejít třeba na škálovatelný webhosting. Je jasné, že to původně tak nebylo, ale dostáváme se do stejné situace jaká byla před pár lety, kdy webhosting mohl využívat jen člověk, který znal HTML, PHP + MySQL. Dneska už to neplatí. Instalátor aplikací CMS po vás nepožaduje ani ty nejzákladnější znalosti HTML. Prostě jedete.

Historie se prostě opakuje. Kdo se jí chytne?

Závěr

A co by byste si přáli aby byl hostingovým trendem roku 2015.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

3 komentáře

  1. 1) Cloud je v ČR využíván často jako náhrada serverů pro firmy. Nejedná se často o hosting webových aplikací ale firemní systémy ….
    2) Rozdíle mezi cloudem a VPS je občas těžko definovatelný. Oba mají VM/VPS a oba používají virtualizaci….

  2. Jo když vzpomenu na starý Angel hosting tak to byla paráda, škoda, že to tak špatně dopadlo.
    Připravené VPS pro CMS – souhlasím, to by bylo skvělé. Taky jsem zkoušel wp+nginx na VPS a moc dobře to nedopadlo 🙂

  3. Ještě mě tak napadlo, že by bylo fajn kdyby takový specializovaný hosting používal místo klasického Mysql např. MariaDB (nabízí např. websupport) nebo Percona (http://www.percona.com/software/percona-server) či měl možnost vytvořit ruzné DB jak je např. právě u Websupportu. Zkoušel jsem a u větších webů je rozdíl opravu dost znát.

    Neplánuje Wedos nějakou takovou službu? 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.