Kdo je největším provozovatelem cloud pro malé a střední firmy v ČR?

Dostal se mi do rukou průzkum o využití cloud u malých a středních firem v ČR, který agentura STEM zpracovala exkluzivně pro společnost HP. Výsledky jsou opravdu velice velice zajímavé 🙂

U STEM se zaměřili na malé a střední firmy, což znamená firmu s 10 – 1000 zaměstnanci. Větší společnosti už tolik nevyužívají poskytovatelů cloud řešení, protože mají dostatek peněz na vlastní.

  1. Nejvíce je u firem oblíbený Microsoft, který má podíl 10 %.
  2. Na druhém místě je Google se 7 %.
  3. Třetí místo pro mě poněkud překvapivě získal Active 24 s 5 %.
  4. Naprosto nechápu čtvrtého v pořadí, což je Wedos se 4 %.
  5. Pátá je společnost Forpsi s 4 %.
  6. A nakonec O2 se 2 %.

Další poskytovatelé v průzkumu nebyly zmíněni. Tuším ale, že zaznělo, že jich bylo přes třicet.

U Microsoft asi není moc co komentovat. Nové Windows 8+ pracují s různými cloudovými službami. Namátkou třeba úložiště OneDrive a jeho napojení na Office Online. Obdobně je to u Google a jejich služby Google docs, Google drive. Ale samozřejmě nabízí i servery a výpočetní výkon v rámci cloud.google.com.

Co se týká Active 24, tak to pro mě bylo překvapení, protože jsem o žádné jejich cloud službě neslyšel. Na druhou stranu dneska se pod cloud dá zařadit všechno, co se dá škálovat, anebo provozovat online. Active 24 má jednak VPS/VMS ale také nabízí takzvané aplikační servery (APS), kde můžete rozchodit různé služby jako je třeba účetní systém Pohoda. Přiznám se, že jsem nějak nepobral rozdíl mezi APS a VMS s nějakou předinstalovaným prostředím.

No a pak tu máme Wedos. Vím z předchozích vyjádření, že u Wedos se stavěli ke cloud značně kriticky. Takže jak se dostali na 5. místo mezi provozovatele cloudu v Česku pro malé a střední podniky je otázkou. No odpovědí budou buď oblíbené VPS, kterých je u Wedos opravdu hodně (poslední statistiky na sociálních sítích zmiňovali 5K+) anebo úložiště Wedos disk. Podle příspěvku na Facebook z 3. července 2015, je celková kapacita aktivních Wedos disků 293.216 GB (cca 286 TB).

Forpsi v žebříčku nepřekvapilo, protože přímo cloud služby nabízí a aktivně propaguje.

Co je to vlastně cloud?

Všechno tak nějak stojí a padá na tom, co to vlastně ten cloud je? Přesná definice vlastně ani neexistuje. Každý si pod tím představuje něco jiného.

Pro mě osobně je to služba, která je škálovatelná anebo je postavena nad úrovní fyzického serveru. Bude fungovat i pokud tento fyzický server přestane fungovat, ideálně geograficky oddělená.

A co si pod cloud přestavujete vy?


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

1 komentář

  1. Ten podíl Microsoftu se bude i nadále zmenšovat, kolem roku 2.000 měl podíl cca. 90% v cloudu (viz. toto foto http://jlsgraphics.deviantart.com/art/Large-Windows-98-Wallpaper-245141457 , kde je jasně vidět dostatek mraků za logem), ale u Windows 10 je pozadí hned několik, a mraky se na nich střídají.

    A teď vážně… To jako vážně? Tohle je studie kompletně o ničem, pokud upřesním cloud computing, tak tu vůbec není zmíněn Amazon AWS, což je majoritní hráč a technologicky je asi nejdál, a používají ho i firmy s tisíce zaměstnanci.

    Wedos žádný cloud nemá, Wedos má pár serverů v racků, na kterých běží virtuály a zálohuje to do vedlejšího racku.

    U Google se bavíme o využití služeb SaaS, ano de fakto Google Apps jsou v opravdovém cloudu, ale co si pod tím představit.

    Co tu bude příště? Studie o tom, kolik procent firem má ergonomické židle? 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.