UptimeRobot narazil na novou IPS/IDS ochranu u WEDOS (aktualizováno)

Nebojte nejedná se o výpadek, pouze se robot UptimeRobot nemůže dostat na web.

Pokud používáte službu na monitorování dostupnosti stránek UptimeRobot ke kontrole webu na Wedos, tak vás včera 18:13 zřejmě vyděsil email o nedostupnosti stránek. Naštěstí se o výpadek nejedná, pouze aktivita robota zřejmě zaujala novou IPS/IDS ochranu ℹ️.

UptimeRobot je oblíbená služba na monitorování webů. V základním tarifu, který je zdarma můžete sledovat dostupnost až 50 internetových stránek anebo IP adres. Frekvence testování je 5 minut. U placených tarifů se test provádí každou minutu. K dispozici je navíc velice jednoduché API, takže není problém si vytvořit vlastní přehledný panel anebo robota, který provede nějaký úkon v případě nedostupnosti.

Bohužel jeho oblíbenost jej zřejmě dostala do hledáčků nové IPS/IDS ochrany, kterou Wedos používá ℹ️. Ta má za úkol nejen chránit před možnými útoky, zneužití známých bezpečnostních děr redakčních systému, ale také postarat se o roboty, kteří přetěžují web. No a tady bude zřejmě kámen úrazu. Pokud je UptimeRobot tak oblíbený a používá jej spousta lidí, tak jej zřejmě algoritmus ochrany vyhodnotil jako hrozbu a zablokoval. Vsázím na IPS/IDS ochranu také z důvodu, že test dostupnosti přes ping z UptimeRobot normálně projde.

Wedos byl o problému s UptimeRobot informován, takže teď je to na nich. Pokud potřebujete nutně měřit dostupnost webu můžete využít službu pingdom.com. Tarif zdarma obsahuje sledování 1 webu na dostupnost každou minutu. Na rozdíl od UptimeRobot má Pingdom trochu více nástrojů, takže v případě výpadku si můžete projít například tracert a zjistit, kde skutečně došlo k problémům.

ℹ️ EDIT 20.5.2016 – Tak se údajně nejedná o problém s IPS/IDS ochranou, ale Uptimerobot si nerozumí s novým Apache 2.4 respektive s HTTP/2, který u Wedos spustili. Teď pro změnu to ví Uptimerobot a snaží se sjednat nápravu 🙂


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

4 komentáře

  1. No vždy se vyplatí monitorovat z více služeb.
    Jen nevím, kde jsi přišel na to, že monitorování 1 stránky na pingdom.com je zdarma. Je tam jen 14 denní zkušební verze.

  2. No Uptimerobot to stále nevyřešil a weby se tváří nedostupně. Bohužel takovéto měření je měření na nic.
    Jak je na tom měření od pingdom.com? To umí HTTP/2 a Apache 2.4?

    1. Stačí napsat na Uptimerobot ať tě přesunou na novější server a bude ti to fungovat. Pingdom funguje dobře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.