Co se událo na českém hostingovém trhu v červnu 2016

Minulý měsíc byl ve znamení dohánění restů. Několik společností přidalo podporu PHP 7, DKIM a Let’s Encrypt. Konkrétně u Let’s Encrypt jsem přemýšlel jak velký vliv měla mediální propagace na jeho rozšíření. Podle ohlasu na sociálních sítích mi to přišlo, že kdo jej nemá tak nejde s dobou. Tlak na nasazení byl doslova cítit 🙂

Active24

Active24 se po celý měsíc věnoval propagaci Let’s Encrypt. Na konferenci Internet a technologie 2016 zaznělo, že by rádi zavedli Let’s Encrypt pro každého uživatele. S touto myšlenkou si pohrávají už od doby, co se s Let’s Encrypt seznámili. Momentálně jej automaticky instalují na každý linux hosting.

Forpsi

Forpsi na Twitter prozradili, že jejich aktuálně nejprodávanější hit je mailhosting – 5 emailových schránek za 10 CZK.

Věděli jste že zaměstnanci Forpsi musí projít “skutečným” požárním cvičením?

C4

Webshoting C4 zavedl podepisování emailů přes DKIM.

Czechia

Na Twitter se z Czechia pochlubili, že zaregistrovali 80 % ze všech přeobjednaných .store domén. 👍

Tento měsíc opět spousta exotických koncovek se zajímavou cenou.

Gigaserver

Gigaserver oznámil podporu PHP 7 na svých serverech a spuštění podpory Let’s Encrypt.

Gransy (Subreg)

V červnu jste si mohli od 1.6 do 2.6 pořídit u Subreg doménu .xyz za pouhé 2 koruny, pak “zdražili” na 5 CZK. Během 24 hodin bylo celosvětově zaregistrováno přes tři čtvrtě milionů domén. 11.765 z toho u Subreg (během těchto 24 hodin byl 7. v počtu registrací).

Během měsíce proběhlo dalších několik zajímavých akcí na různé TLD.

Roští

Roští potrápily silné DDoS útoky. Řešení nakonec poskytla krabička od Radware od DC Master, kde mají své servery. Bylo však nutné zasáhnout do DNS záznamů. Pokud je máte u Roští, tak se vás to netýká, všechny změny provedli za vás.

Savana

Savana v červnu konečně zavedla PHP 7, ovšem pouze pro multihosting. Na Savana 100 jsou pořád jen staré PHP 5.4.19 ze srpna 2013, kterým už skončila podpora. Místo plánovaných vylepšení, by se hodilo dotáhnout stávající věci do konce.

Pokud jste si kvůli Let’s Encrypt museli připlácet za IPv4 už nemusíte. Od června podporuje Savana i SNI.

Stable

Endora pomalu začíná přecházet na SSD. V červnu to byly první tři servery.

Vas-hosting.cz

Vas-hosting.cz vylepšil webmail. Má být rychlejší, přívětivější a bezpečnější. Také jsem jej přidal do přehledu podporovatelů PHP7, Let’s Encrypt a DKIM.

Wedos

Wedos začátkem června rozjel soutěž o profesionální sady dresů pro sportovní kluby. Svým hlasem rozhodnete komu je pošlou. Jako poděkování  získáte 75% slevový kupón. Takže pokud jste dnes ještě neudělali dobrý skutek tak na dresy.wedos.com to můžete napravit 🙂

U Wedos se pochlubili, že spravují 250 tisíc domén. Tak ono jim to hezky roste, když mají .cz domény každou chvíli v akci za 99 CZK.

Ani červen nebyl bez fotek ze stavebních prací. Mohli jsem vidět rozkopanou ulici v Hluboké nad Vltavou, pod kterou povede optika spojující obě datacentra. Propojovací trasy budou celkem dvě. V případě výpadků si tak jedno datacentrum bude moct “vzít” konektivitu z toho druhého. Dále se objevily fotky ze stavby druhého patra administrativní budovy. Ta je projektována až pro 40 zaměstnanců. Vzhledem k tomu, že v prvním datacentru pracuje 30 lidí, tak Wedos asi plánuje pořádnou expanzi.

Wedos nás tento měsíc nechal nahlédnout do prozatím temného datového sálu, kde budou slibované olejové vany se servery. U fotek na FB a Google plus bylo také více konkrétních informací. Například co za servery se vlastně budou topit a že van bude až 560.

Pokud všechno klapne, tak v našich nerez vanách budou utopené HP Moonshot. V jednom je 45 serverů a 2 switche. Navenek se přitom tváří jako jeden server s 720 vlákny CPU, 2880 GB RAM a 90 TB disků. Navíc jsou CPU daleko výkonnější než u stávajících serverů a pokud by náhodou nestíhaly tak je přetaktujeme. Olej uchladí cokoliv.
Pokud všechno klapne, tak v našich nerez vanách budou utopené HP Moonshot. V jednom je 45 serverů a 2 switche. Navenek se přitom tváří jako jeden server s 720 vlákny CPU, 2880 GB RAM a 90 TB disků. Navíc jsou CPU daleko výkonnější než u stávajících serverů a pokud by náhodou nestíhaly tak je přetaktujeme. Olej uchladí cokoliv.

K tématu také vyšel článek na root.cz Utopte servery v oleji, ušetříte a vyhřejete městský bazén, který vzbudil celkem slušný ohlas (přes 200 komentářů).

A nakonec ještě graf, co si instalují zákazníci Wedos na VPS.

Tweet měsíce

Tentokrát vybrat nejlepší tweet měsíce opravu nebyl problém 🙂

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

3 komentáře

  1. No a pro změnu – u Savany si pro Let’s Encrypt bohužel stále musíte koupit IPv4, jak mi právě potvrdil pán na podpoře. V adminu vše sice mají, ale vygenerování bez koupení IPv4 neproběhne. Rovnou přidal že ani neví kdy bude, protože termín není 🙂 Mají to tam čímdál horší..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.