Co se událo na českém hostingovém trhu v srpnu 2016

S “trochu” zpoždění vám přináším přehled toho co se událo minulý měsíc na hostingovém trhu. Rozhodně to ale stál za to. Jak technici tak obchodní oddělení se totiž museli vypořádat s velkými problémy. Jestli něco v srpnu na internetu letělo, tak to byly DDoS útoky a výpadky. Přitom začátkem srpna se psalo na IT webech o vyděračských emailech, kde byla žádost o zaplacení výkupného, jinak váš web bude pod DDoS útokem …

Czechia (Zoner)

Czechia se na Twitter pochlubili, že rozdali 100K SSL certifikátů basic DV.

Forpsi

I tento měsíc propagoval Forpsi svůj e-book, na kterém se podílela známá jména z konferencí o online marketingu. Pokud se v oboru pohybujete asi v něm nenajdete nic převratného, ale pro začátečníka to není špatné počtení. Je to dobrý nápad a podobných projektů by mohlo vznikat více. Získat jej můžete zde za váš email.

Věděli jste, že Forpsi nabízí komentovanou prohlídku jejich datacentra? Rezervovat si návštěvu můžete přímo na jejich stránkách.

Netio

U Netio ještě řešili následky z výpadku v Master DC, kde mají své servery. Jako jedni z mála věnovali události poměrně dost času. Přitom problém mělo jistě více společností, které se o tom zmínili jen okrajově, popřípadě vůbec. Rozhodně oceňuji upřímnost.

V srpnu se u Netio rozjela sezóna slevových kupónů. Nový multihosting se dal sehnat se slevou až 51 %.

Roští

Roští vydalo oficiální zprávu k výpadku v Master DC. Píší že zapříčinil několikahodinový výpadek jejich služeb. Část služeb se jim podařilo nahodit, ale dva servery nereagovali a vše museli řešit až na místě. Podle článku narazili ještě na problém na sítí, kterou si hned nevšimli, některé weby tak naběhly až druhý den.

Bohužel Roští není aktuálně navržené tak, aby po takovémto výpadku bylo schopné naběhnout samo. Úplně jsme nepočítali s tím, že je možné, aby došlo k vypnutí všeho najednou a tak jsme na to nebyli připravení.

Nebyli jsme jediní, komu nenaběhly všechny servery a tak to v datacentru vypadalo jak na nádraží a každý chtěl svůj monitor a klávesnici. Viděli jsme chudáka technika, který běhal s telefonem na uchu od serveru k serveru a zapínal je, protože ne všichni mají nastavené zapnutí po obnovení napájení. Také jsme si všimli, že v části serverovny, kde jsou desktopy nebyla ani noha, ale u rackové skříně byly v obležení svých provozovatelů.

Kompletní článek najdete na blog.rosti.cz/vypadek-napajeni/

Savana

V srpnu se objevily další sliby aktualizace PHP u tarifu S100. Nakonec se zákazníci Savana dočkali až v záři. Do té doby byla na webserveru jen dlouhou dobu stará PHP 5.4 :/

Subreg (Gransy)

Společnost Gransy podepsala akvizici se společnostmi Sustavi za mrežno udomljavanje 90 d.o.o. (akreditovaný registrátor .hr (Chorvatsko)) a Hosting90 Systems d.o.o. (akreditovaný registrátor .rs (Srbsko)), čímž se stala vlastně nadnárodní společností. Gratuluji!

Subreg zavedl dvoufaktorové ověření. Pokud prodáváte své domény za stovky tisíc, rozhodně by stálo za to si je i dobře ochránit 😉

U Subreg bylo hned několik zajímavých akcí na různé TLD. Všechny je vypsat by bylo na dlouho. Ideálně je sledovat Subreg přímo na Twitter.

SuperHosting

SuperHosting začátkem srpna řešil “rozpadlé IP spojení mezi TTC a Ce-Colo”, následkem čeho bylo postiženo 80% jejich strojů v datacentru TTC. Odnesl to například Váš Hosting, Stable, kteří na to upozornili své zákazníky přes Twitter. SuperHosting situaci vyřešil za 48 minut.

TELE3

Oblíbená varianta Seohosting od TELE3 byla podstatně vylepšena. V nabídce přibyly servery mimo ČR. Prozatím na Slovensku, Polsku, Německu a ve Francii. Pro nadnárodní PBN s maximálním utajením rozhodně zajímavá nabídka.

Wedos

12.8.2016 byl Wedos pod velmi silným útokem. Detaily se dozvíte v samostatném článku Za výpadkem WEDOS v pátek 12.8 byl profesionální DDoS útok. Poté co se jim podařilo útok odrazit došlo k posílení jejich DDoS ochrany a několika zásadním úpravám. IPv6 jsou přísněji evidovaný a musí se ručně zadat v administraci. IPv4 jsou až do odvolání za 1 CZK. Zároveň zřejmě proběhla úprava síťové infrastruktury, která umožnila nasazení nových filtrů IPS/IDS ochrany. Kdo máte WordPress, tak jste zřejmě pocítil zrychlení administrace. Pokud evidujete serverové přístupy například přes Slimstats, tak zmizela část podezřelých přístupů (roboti, pokusy o brutefoce).

Jako každý měsíc se objevilo na účtech Wedos na sociálních sítích několik fotek ze stavby druhého datacentra. Stavba je zpožděna a otevření se dočkáme zřejmě až příští rok.

Na dresy.wedos.com probíhá stále soutěž, kde mohou nejen fotbalové kluby získat dresy pro celé mužstvo. Za hlasování dává Wedos 75% slevový kupón na webhosting.

Tweet měsíce

Nejlepší reklamou je spokojený fanoušek 🙂

Závěr

Na začátku článku jsem psal o drsném měsíci. Spousta společností se na Twitter, odkud jsem bral většinu informací, o žádném výpadku nezmínila. Faktem je, že na měření dostupnosti mereni.kyblsoft.cz po srpnu už není žádná z velkých hostingových firem, která by si udržela 100 %. Další to odnesly v září.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.