Kolik stojí provoz Let’s Encrypt

Jeden z největších projektů na ochranu soukromí tohoto roku je nepochybně Let’s Encrypt. Zcela zdarma můžete mít získat certifikát pro váš web, s kterým nebude mít problém žádný prohlížeč. Jakákoliv komunikace, tak bude šifrována.

Kolik však neziskový projekt Let’s Encrypt vlastně stojí? O skutečných číslech se podělili výkonný ředitel Josh Aas na oficiálním blogu.

Let’s Encrypt zaštiťuje nezisková organizace Internet Security Research Group (ISRG), kterou sponzoruje například Electronic Frontier Foundation, Mozilla Foundation, Akamai, Cisco Systems, Electronic Frontier Foundation, OVH, Chrome a další. Mimo sponzorů, kteří platí 10K – 350K USD, získává peníze ještě jednorázovými příspěvky od uživatelů.

Náklady na provoz za rok 2017 budou celkem 2,91M USD. Nejvíce 2,06M USD jdou na platy zaměstnanců. Celkem pro projekt pracuje 8 lidí na plný úvazek, další 2 pak u EFF a Mozzila. Jedná se o 5 sysadminů, tři softwarové vývojáře, jeden má na starosti komunikaci/administrativu a posledním je výkonný ředitel. Částka 2,06M tedy pokrývá platy a odměny celkem pro 10 lidí.

0,2M stojí hardware a software. Do této částky jsou započteny počítače, storage, síťové prvky, HSM (hardware security module). Dále náklady na hardware třetích stran. Co se týká software, tak náklady jsou velice nízké, protože se preferuje open source řešení.

0,3M jde na hosting a audity. Let’s Encrypt má pronajaté dvě zabezpečené místnosti v různých datacentrech. V nich má hardware, který se stará o funkčnost milionů certifikátů. Samozřejmě je nutné do nákladů započítat ještě elektřinu a konektivitu. Audity jsou pravidelné kontroly WebTrust, bez kterých by certifikáty nemohly existovat. Dále jsou zde náklady na kontrolu a bezpečnostní analýzy třetích stran. Ty se zaměřují na kontrolu zdrojových kódů, infrastruktury, penetrační testy atd.

0,35M připadne na administrativu. V té je v podstatě všechna byrokracie, právní služby, účetnictví atd.

Celkem tedy provoz Let’s Encrypt vyjde na 2,91M USD, tedy v přepočtu necelých 70M CZK.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

1 komentář

  1. Takže je jen otázkou času, kdy budou mít dost zákazníků na to, aby to začali zpoplatňovat. Nejdříve ty “multiuživatele” s více doménami, pak všechny. Kolik to potom bude stát nás? A vyplatí se to vůbec pro obyčejný blog?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.