Jak vybrat webhosting pro WordPress?

Krásný web nestačí. Pokud se chcete dobře rankovat v Googlu, potřebujete rychlý a spolehlivý webhosting. Proč? Není tomu tak dávno, kdy Google začal zvýhodňovat rychlé weby nad těmi pomalejšími. To neznamená, že před tím rychlost nebyla důležitá. Byla, a moc. Nicméně do té doby jste tím kazili “pouze” uživatelskou použitelnost webu. Nyní můžete přijít i o slušnou návštěvnost z vyhledávačů.

 

Rozhodně tedy má smysl se zaobírat otázkou, jaký webhosting je pro váš web na WordPressu nejlepší. Ten hosting, který vyberete, bude z velké části zodpovědný za rychlost vašeho webu. Je pravda, že i s dobrým hostingem, můžete mít pomalý web, ale to už je věc optimalizace webu.

 

Cílem článku je pomoci vám vybrat webhosting pro váš WordPress web. Podíváme se na jednotlivé typy hostingů, na jaké parametry se při výběru zaměřit a v neposlední řadě i doporučení na konkrétní hostingy.

 

Jaké parametry vyžaduje WordPress?

 

Ať už jste měli mínění o WordPressu jakékoli, jedná se o software, jenž je na výkon poměrně nenáročný a nemá vysoké požadavky na parametry. Většina dobrých webhostingů wordpress podporují. Minimální požadavky aktuálně jsou:

 

  • Verze PHP 7 a vyšší
  • Verze MySQL 5.6 a vyšší

 

Věděli jste, že WordPress je nejpoužívanější CMS na světě? Není proto divu, že u některých hostingů najdete instalaci doslova na jedno kliknutí. V administraci najdete kolonku WordPressu a systém jej zde sám nainstaluje. Není třeba nahrávat nic přes FTP, vše je automatické. Příkladem takového hostingu je Český hosting či Web4u.

 

Typy webhostingů – sdílený, zdarma nebo VPS?

 

Ano, pro WordPress je možné vybrat téměř jakýkoli webhosting. V potaz je třeba však vzít několik jiných faktorů. Tím nejdůležitějším je to, jak velký web plánujete tvořit a kolik webů chcete hostovat. Čím vážněji to s weby myslím, tak o to více musíte zpravidla zainvestovat.

 

Vy od hostingu očekáváte spolehlivost, dobré zabezpeční a rychlost. Toho docílíte tím, že si odpovíte na to, kolik budete potřebovat výkonu. Pro malý blog nepotřebuje příliš vysoké parametry, na druhou stranu velký webový projekt by zas s menšími parametry nefungoval podle očekávání.  Není od věci si též přečíst uživatelské recenze a porovnat webhostingy ve srovnáních.

 

Abyste si vybrali ten správný webhosting pro váš web na WordPressu, tak si zde popíšeme jednotlivé typy hostingů a to, pro koho jsou vhodné. Existují vesměs tři možnosti, jak hostovat váš webu. Liší se jak ve výkonu, tak i v ceně.

Webhosting zdarma

 

I když se hledají těžko, najdete i takové webhostingy, které podporují WordPress a nemusíte za ně nic platit. Máte velmi omezené parametry a jsou vhodné jen pro jednoduché weby, na kterých vám tolik nezáleží. Poskytovatelé vydělávají buď umístěním reklamy na váš web nebo vás postupně namotivují na placený tarif. Jedním z nejznámějších webhostingů zdarma je freehosting od Endory.

 

Sdílený webhosting

 

Tato varianta je nejlepší možností pro většinu běžných uživatelů. Najdou si zde své úplní začátečníci i ti pokročilí. Na sdíleném hostingu sdílíte výkon serveru s dalšími uživateli. To je důvod, proč si mohou poskytovatelé dovolit vám účtovat o mnoho méně než kdybyste měli celý server pro sebe.

 

Máte omezený výkon, ale pro většinu webů je dostatečný. Ačkoli se můžete v parametrech dočíst, že mají v něčem mají neomezené parametry, není to pravda. Kdyby vaše návštěvnost vzrostla přes příliš, požádají vás o vyšší měsíční platbu či o přechod na VPS. Zkrátka jakmile očekáváte vyšší výkon nebo chcete hostovat větší počet webů, je čas uvažovat o VPS. Níže jsme vybrali podle nás nejlepší sdílené hostingy pro WordPress.

 

Nejlepší webhostingy pro WordPress weby:

 

VPS (Virtual Private Server)

VPS hosting je vhodný pro středně velké weby, navštěvované blogy a webové freelancery. Na VPSku sdílíte fyzický server s jinými uživateli, ale máte pevně vymezený prostor na serveru, který patří jenom vám a máte tedy větší kontrolu. S tím je spojený i větší výkon a možnost hostovat neomezený počet webů. Pokud tedy potřebujete zrychlit vaše WordPress weby nebo plánujete větší počet webů, pak VPS je to nejlepší cestou.

 

Nejlepší VPS pro WordPress weby:

  • Český hosting
  • Savana
  • Váš hosting
  • a další…

 

Shrnutí

WordPress je nejznámější a pravděpodobně i nejlepší CMS na světě a proto jej podporuje většina kvalitních poskytovatelů webhostingů. Někteří z nich nabízejí i možnost rychlé instalace na jedno kliknutí, což v praxi umí krásně ušetřit čas. Především je však třeba rozhodnout se, jaký typ hostování webu je pro vaše potřeby nejlepší.

 

Většině běžným uživatelům stačí sdílený webhosting, jenž je typický skvělým poměrem cena/výkon. Jestliže chcete vynikající výkon a nadprůměrnou rychlost webu, investice do VPS by za to bez pochyby stála. Jak vybrat webhosting a přehled pěti nejlepších webhostingů, najdete na webu 5nej.cz.