Zálohování webu – Na co si dát pozor

Říká se, že lidé se dělí na dvě skupiny – Ti co zálohují a pak ty, kteří ještě o svá data zatím nepřišli. Ještě bych k tomu dodal, že pokud se neprovádí zálohování automaticky za předem stanovených podmínek, tak jde jen o občasné kopírování dat.

Většina hostingů provádí nějakou formu záloh. Buď pro svou potřebu (selhání hardware) anebo jako součást služby. V prvním případě není nic garantované a měli byste k tomu přistupovat jakože zálohy vůbec neprovádí. Nemáte totiž žádnou kontrolu nad tím co vlastně zálohují a hlavně jak často. Záloha také nemusí být kompletní (například řeší odděleně diskové pole a databázový server). Prostě na ně nijak nespoléhejte.

V druhém případě, kdy záloha je součástí služby, může být poskytnuta určitá garance. Například jak často zálohování probíhá, kolik záloh se uchovává a co se vlastně zálohuje. V každém případě většinou v podmínkách naleznete, že na tyto zálohy se nemáte spoléhat.

Takže v tom jste sami. Naštěstí to v dnešní době není nic složitého, zvláště pokud používáte oblíbený redakční systém jako je třeba WordPress. Tam je nastavení zálohování otázkou minut a zvládne to i začátečník. Ovšem

Proběhne automatické zálohování?

Plugin zjistí kde jsou data, spakuje je do jednoho či více archivů a pak odešle na vzdálené úložiště (FTP, DropBox). Je to několik úkonů, kde může dojít k problémům. Například pokud komprimuje větší objem dat, tak mu může dojít paměť anebo vypršet čas na běh skriptu, ke vzdálenému úložiště se nemusí dostat z důvodu změny hesla atd.

Ve většině případů pluginy mají možnost odeslat report o proběhnuté záloze. Tyto reporty je dobré nechat si posílat a jednou za čas na ně kouknout. Případně si je v e-mailové schránce nějak zvýraznit pokud se vyskytne problém. Osobně mám ve schránce zvláštní adresář, kam mi tyto reporty chodí.

Je záloha v funkční?

To že záloha proběhne a je uložena nemusí znamenat že je v pořádku. Je toho hodně co se může pokazit a ne vždy chybu plugin detekuje. Je dobré jednou za čas preventivně se přihlásit k úložišti, zálohu si stáhnout a zkontrolovat. Například může dojít k chybě vlivem špatné komprese anebo se nemusí poslat na úložiště všechny soubory. Stávají se i kuriózní chyby jako třeba, že uživatel nemá či zapomene heslo ke komprimovanému souboru.

Ostatně natrénovat si krizový scénář obnovení webu si můžete i na localhostu. Projít si jednotlivé postupy není na škodu.

Počty a objemy záloh

Nejčastějším problémem je přeplněné úložiště. Já například zálohuji na Wedos Disk, který je zdarma ke webhostingu Wedos NoLimit. Kapacita je 5 GB. Mám to nastavené tak, že se obsah archivuje každý týden a databáze každý den. Data se pak promazávají 6 měsíce nazpět. Jenomže jak přibývá obsah na webu, zvláště ten multimediální, tak promazávání už nemusí stačit. Wedos disk pošle upozornění, že je vyčerpáno 70 % kapacity, ale pokud si toho nevšimnete tak máte problém. Nové zálohy se nemají kam ukládat.

Pokud vám místo dochází, řešením je navýšení úložiště anebo optimalizace zálohování. Například zálohy nemusím ukládat 6 měsíců zpět anebo změnit frekvenci záloh. Je třeba si určit, co jsou priority. Většinou nejcennější data jsou v databázi a ty moc prostoru nezabírají.

Zálohování všeho vs zálohování toho nejnutnějšího

Zálohovat vše je jistota, ale je to neefektivní a časově a výkonnostně náročné. Navíc to může přinést některé výše uvedené problémy. Například když jsem začínal s automatickým zálohováním u WordPress, tak jsem do seznamu adresářů přidal i ten, kam se ukládají soubory cachovacího pluginu. Byly to tisíce malých souborů. Proces zálohování se tak protáhl a vytěžoval web.

Spousta souborů navíc zálohovat nemusíte. Například samotnou instalaci WordPress, šablony anebo pluginy. To vše si snadno stáhnete a nainstalujete kdykoliv. Samozřejmě konfiguraci a data potřebujete. To je však většinou záležitost databáze. Tu doporučuji zálohovat celou a zvlášť.

Nezapomínejte také na soubory konfigurace (wp-config.php) a také .htaccess. Ten druhý může být jako skrytý soubor.

Oblíbené pluginy na zálohování pro WordPress

Osobně mám vyzkoušené pluginy Backup Scheduler a UpdraftPlus Backup and Restoration. Oba fungují velmi dobře a dokáží zazálohovat i velké instalace.

1x za týden zálohuji soubory a 1x za den databázi. Zálohy nechávám na úložišti několik měsíců, vždy s rezervou prostoru alespoň 30 %, pro případ, že bych byl mimo a nedostal se k počítači třeba měsíc.

U menších projektů, kde záloha má maximálně nižší jednotky megabajtů si nechávám zálohu posílat na email (zvláště databáze).


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

1 komentář

  1. Keby wedos automaticky nezalohoval data a weby tak mám veľmi veľké problémy a možno aj koniec s webmi :O :O. Už 2x mi zachránili celý web. Musím ale konečne začať zalohovať ešte aj samostatne zvlášť aby som mohol mať kľudnejší spánok 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.