Co se událo na českém hostingovém trhu v prosinci 2017

Prosinec je měsícem, kdy se servery pořádně zapotí kvůli vánoční nákupní horečce. Také je to ale šance se předvést s originálními akcemi, propagačními články hodnotící rok a samozřejmě i šance nalákat zákazníky na plánované novinky v dalším roce. Jak se toho zhodnotili hostingy?

Active24

Active24 zkouší nové zákaznické rozhraní na beta-customer.active24.com.

Czechia (Zoner)

Czechia pokračuje v propagaci služby ZonerCloud, kdy nabízí až 50% slevu na první rok. Na službě je asi nejzajímavější, že za příplatek 490 CZK získáte managed variantu. Btw. Zoner se toho fakt nebojí. Dokonce mají veřejné srovnání z roku 2014 jejich Cloudu a VPS konkurence zde. Možná by stálo data aktualizovat a kouknout se jak se kdo posunul.

Czechia jako snad první u nás nasadila na sdílené webhostingy PHP 7.2. Palec nahoru. Pokud to budete zkoušet na WordPress tak pozor na pluginy, mě se nedávno rozsypal web po přechodu na 7.1.

Také nasadili HTTP/2, které většina konkurence bohužel stále ještě nemá. Přitom pro moderní macaté šablony je prakticky nutnost.

Tento rok se asi vánoční přání a PFko podařilo nejlépe Zoner – pf2018.zoner.eu. Rovnou si můžete vybrat i dárek. I když drobná výtka by tu byla. Z Twitter odkazují na www.pf2018.zoner.eu a nějak si zapomněli pro tuto subdoménu nastavit certifikát. Přeci jen když už jsou jedním z největších prodejců SSL certifikátů u nás. Ale znáte to – kovářova kobyla ….

Forpsi

Forpsi na Twitter v prosinci propagovalo jen domény (.info, .site, .eu, .sk, .online)

Gigaserver

Gigaserver ukončil 10. prosince soutěž o lístky do kina Cinestar. Za zaregistrovanou anebo prodlouženou .cz doménu jste dostali odkaz na kvíz s 10 otázkami. 3 soutěžící, kteří odpověděli na nejvíc otázek správně vyhráli lístek do kina. V případě shody rozhodoval čas. Celkem hezká soutěž, zvláště pokud máte poblíž Cinestar.

 

Netio

Netio rozjelo akci odměna za nákup služeb. Když jste utratili určité množství peněz, tak vám část vrátili formou kreditu. Získat jste mohli od 6 do 8 %. Spíše to bylo zpestření pro stávající zákazníky, kteří mohli takto ušetřit za prodloužení služeb. Noví většinou chtějí slevu hned.

OneBit

OneBit předělal vzhled administrace na moderní a použitelnou i na mobilních telefonech. Už to chtělo 🙂

Stable

U Stable udělali den otevřených dveří i s punčem 🙂

Subreg (Gransy)

Subreg opět informoval hlavně o doménách a nezapomněl je zmínit ani ve vánočním přání.

Váš Hosting

Váš Hosting byl první kdo si našel čas a “zhodnotil” rok v článku. Zajímavá je forma, která připomíná spíše technickou dokumentaci – co nejvíce informací a nejnázorněji, na co nejmenším prostoru. Také žádné marketingové chlubení anebo PR. Váš Hosting je zatím svůj, tak uvidíme jak mu to půjde v roce 2018.

Wedos

Wedos začal měsíc aktuálními fotkami ze stavby budoucího datacentra. Práce už se přesunuly dovnitř. Mohli jsme vidět třeba zdvojené podlahy. Samozřejmě v příspěvku nesměla chybět narážka na olejové chlazení. Nutno podotknout, že Wedos udělal opravdu pokrok. Z původního polovičního racku v plastové nádobě se dostal až k mohutné vaně z nerezu o délce 4m, kde budou zalité 4 serverové skříně HPE Moonshot, plus infrastruktura, celkem 750 litry oleje. Když si vezmete že v každém HPE Moonshot je 45 samostatných serverů, tak to je 180 serverů. Slušná hustota. No uvidíme. Těším se jak to bude nakonec vypadat a hlavně fungovat.

Další propagace na sociálních sítích směřovala na nové dedikované servery HPE ProLiant DL320e (3,4 GHz, 32 GB RAM, 2x 1 TB HDD), které prodává za 1K CZK/rok. Wedos nakoupil 254 těchto serverů někdy v létě za velmi výhodných podmínek. Servery jsou údajně ve velmi dobrém stavu a v záruce. Jak se dalo čekat Wedos servery pronajímá s minimální marží, takže jsou pod běžnou cenou. V jednom Twitter příspěvku se objevilo: “Pokud se dedikované servery “chytnou”, tak přidáme i další modely a budeme se tomu “trochu” věnovat 🙂 a uděláme takové věci jako zřízení za minutu apod.” Takže si třeba Wedos jen oťukává trh s dedikovanými servery.

Wedos také vytáhl svou IPS/IDS ochranu a připomněl že blokuje až 40% zbytečného provozu, který zbytečně vytěžuje servery. Pravdou je že na NoLimi u Wedos se WordFence nudí a v pravidelných týdenních hlášeních reportuje jen desítky incidentů (většinou útoky z Evropy), naproti tomu u konkurence jsou to tisíce incidentů.

Koncem měsíce Wedos začal propagovat hlavně plánovaný přechod na 100 Gbps trasy. Byl a je toho stále plný jejich Twitter a Facebook. Posloužilo to jednak jako propagace a také jako informace o plánovaných odstávkách v důsledku úprav síťové infrastruktury. Varování bylo i v administraci. UptimeRobot postřehl několik krátkých výpadků v noci ale i během dne. Pracovali na tom o vánočních svátcích, aby dopad byl co nejmenší.

Wedos působí, že se jim všechno daří, ale pěkně je potrápil v prosinci nový NoLimit na HPE Moonshot. Jak jsem pochopil problém byl v serveru, co v jejich cloudu ví kde jsou soubory. Což se projevilo vtipnou chybou 404, za pár minut následoval krátký výpadky tak minutku dvě (zřejmě reset), a pak to šlo pomaleji tak 10 – 20 minut. Práce na opravách probíhaly v noci. Podle logů výpadků a rychlosti bylo znát, že na tom dělají od půlnoci dlouho do rána po několik dnů. Pár dní to šlo, pak zase, než to definitivně vyřešili. Když jsem v logu z monitoringu dostupnosti UptimeRobot sečetl výpadky tak to bylo v součtu cca 6 hodin (přes den minuty, v noci desítky minut). Wedos se k tomu však postavil čelem, dorazil emailem dlouhý sloh s vysvětlením, omluvami a nabídkou na prodloužení služby o rok jako omluva. Za celkem v součtu 6 hodin nedostupnosti (většina po půlnoci) jsme dostal celý rok.

Závěr

Mimo českých hostingů sleduji i největší světové a slovenské. Ačkoliv na ty naše spousta lidí nadává, tak popravdě buďme za ně rádi. Pro porovnání tweet jednoho z největších slovenských hostingů.

Tweet měsíce

V prosinci se objevilo více zábavných tweetů, ale jako nejlepší jsem vybral ten od Czechia. Super nápad a i s provedením si dali prací 🙂


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

4 komentáře

    1. Je to možné já mám monitoring webhosting jen na prvním Moonshotu, který byl testovací a pak se prodloužil. Osobně jsem zaznamenal problém jen 2x. O zbytku vím jen z monitoringu.

  1. Prosinec bol pomerne dobrý – páči sa mi že je na hostingovej scéne taká konkurencia a to núti prinášať stále lepšie a kvalitnejšie služby. Pred Vianocami bolo aj pomerne veľa zliav a dali sa neiktore hostingy nakúpiť fakt veľmi veľmi lacno, čo trebalo určite využiť – ak niekto spúšťa nové projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.