Co nového přináší WordPress 5.1 a na co si dát pozor

Ve čtvrtek vyšla aktualizace WordPress 5.1 s názvem “Betty”. Na aktualizaci se podílelo celkem 563 lidí včetně Matta Mullenwega, který WordPress vytvořil. Vůbec poprvé je aktualizován nový blokový editor Gutenberg, který uživatelé WordPress zrovna nepřijali s velkým nadšením.

Jedná se o velkou aktualizace, tedy pokud nemáte výslovně v souboru wp_options.php povolenou automatickou instalaci, tak budete muset instalaci provést ručně nahráním nové verze přes FTP anebo z administrace.

Než nový WordPress nainstalujete…

Než provedete automatickou aktualizaci z administrace anebo manuální přes FTP, měli byste provést následující úkony.

  1. Provést zálohu souborů a databáze. Nezapomeňte na .htaccess.
  2. Vyprázdnit cache (smazat všechny cachované soubory).
  3. Mít v záloze jednu ze základní šablon, pro případ že by se něco pokazilo (twentynineteen)
  4. Mít přístup k FTP pro případ, že by se instalace nezdařila a skončila “bílou obrazovkou smrti” anebo se zasekl mód údržby (v adresáři s instalací je nutné smazat soubor .maintenance).

Zrychlený Gutenberg

Pokud používáte Gutenberg možná jste si všimli, že se za určitých okolností mírně seká. Zvláště když používáte větší množství bloků a pomocí šipek mezi nimi přeskakujete objevují se menší “lagy”. Nová aktualizace měla za cíl zlepšit výkon Gutenberg a udělat jej také více responzivní. Zároveň by se měl rychleji načítat a některé procesy na pozadí by měly také být rychlejší.

V seznamu oprav bohužel není nic o odstranění chyb s galeriemi v bloku klasický editor a špatně fungující klávesové zkratce CTRL+Z, která za určitých okolností místo posledních úprav rovnou smaže celý blok.

Site Health

Site Health (zdraví webu) je nová funkcionalita přidaná do WordPress 5.1. Ta má za úkol odhalovat chyby a potenciální technické problémy webu. Prozatím umí detekovat starší verze PHP, které už nejsou bezpečné, zobrazit varovnou hlášku a funkci, která umožní tvůrcům pluginů oznámit jakou minimální verzi PHP jejich plugin vyžaduje. Tedy v případě že byste takový plugin chtěli nainstalovat, ale nemáte požadovanou verzi PHP, tak přes Site Health obdržíte varování.

Bohužel hodně lidí by opravdu rádo používalo poslední verzi PHP 7.3, která je o dost rychlejší. Ostatně u hostingů už slušná podpora PHP 7.3 je. Problém však jsou neaktualizované pluginy a šablony. Sám jsem držel několik WordPress na PHP 5.6 jen kvůli jednomu pluginu, který neměl konkurenci.

Uvidíme jak projekt Site health dále bude fungovat.

Další novinky

  • Metadata multisite – nová databázová tabulka pro ukládání metadat.
  • Cron API – Cron API bylo aktualizováno o nové funkce, které pomohou při vracení dat a obsahují nové filtry pro modifikaci cron úložiště.
  • Nový proces sestavení JS – WordPress 5.1 představuje nové možnosti JavaScript sestavení, následující velkou reorganizaci kódu, která započala ve WP 5.0.
  • Různé vylepšení zahrnují aktualizaci hodnot pro konstantu WP_DEBUG_LOG

Na co si dát pozor

WordPress 5.1 měl minimální problémy. Nejsou hlášeny žádné větší problémy s pluginy anebo šablonami.

  • Pokud máte aktivovanou funkci multisite tak v 5.1 je stále nevyřešený bug. Měli byste tak aktualizaci zvážit.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.