Co se událo na českém hostingovém trhu v březnu 2019

K březnovému shrnutí jsem dostal až v půlce dubna 🙂  Tak se pojďme podívat, kdo s čím pohnul, co máme nového a jaká marketingová strategie právě frčí.

Forpsi

Forpsi zná snad každý, aby také ne podle grafů CZ.NIC je to současná hostingová dvojka. Také je to jeden z těch starých dinosaurů, kteří dokázali přežít až do současnosti. Jenomže ač se to nezdá, dokážou držet velmi dobře krok s dnešními trendy. Březen začali propagací nTLD .tech a .website, kteér měli za akční ceny.

Dále se věnovali propagaci svého balíčku Easy se slevou 50%. Na první rok tak máte jednoduchý sdílený webhsoting za 312 CZK + .cz doménu zdarma.

Gigaserver

Na blogu Gigaserver se objevil další článek o WordPress, tentokrát zaměřený na bezpečnost. Psaný je spíše pro pokročilejšího uživatele a je to takové shrnutí. Lidé co instalují WP na jedno kliknutí potřebují řekněme trochu specializované jednodušší texty. I když máte bezpečnost v malíčku, tak stejně doporučuji přečíst. Je tam pár tipů, co mohou pomoct (třeba TAC jsem neznal).

HostingSolutions

HostingSolutions patří mezi menší hráče na českém trhu. V březnu začal představením nástroje Zabbix pro monitorování serverů.

Ignum

Ignum je také jeden z dinosaurů, dokonce s webem jako ze začátku tisíciletí. Dodnes nevím jestli jej mají takto schválně anebo z nostalgie. Hezký a responzivní design rozhodně umí. Březen začali nabídko domény .dev za 439 CZK.

Mimochodem Ignum vlastní doménu domena.cz a prodává skrz ní velké množství různých TLD. Také na ní má blog, kde se občas objeví velmi zajímavý článek. Třeba v březnu to byl Ochrana značky prakticky, kde právnička odpovídá na otázky ohledně TM.

Netio

Netio je relativně malý hosting se specializací na VPS a VMS s trochu bouřlivým startem. V březnu se jim povedl zajímavý Tweet 🙂

https://twitter.com/NETIO_Solutions/status/1106868976339046401

16.3.2019 se dozvíte, že 11.3.2019 dojde k nasazení HTTP/2 a PHP-FPM. No občas to automatice ujede. V každém případě HTTP/2 ač dnes nutnost pro všechny kdo používají průměrnou WordPress šablonu, je stále na českém webhostingu spíše raritou, přitom někteří jej mají už od roku 2016!

 

ONEbit

Onebit si buduje jméno na hastagu #lepsi_hosting. Hodně agresivní marketing. V současnosti asi jediní, kteří jej jedou. Ostatní se víceméně starají spíše o sebe a své služby. Ale proč ne. Sranda musí být. V březnu jeli akci Měsíc firem, kdy měli firemní tarify za poloviční ceny.

Stable

Stable je na českém trhu již delší dobu. Nejedou moc výrazné reklamní kampaně. Člověk o nich vlastně ani moc nevím. Jejich Nápověda však patří mezi příkladné – jednoduchá a přehledná. Co je ale nejdůležitější stále jí rozšiřují. V březnu přidali třeba návod Jak vznikají chybové kontakty a proč mít aktuální databázi kontaktů? Jedná se o součást kampaně na propagaci jejich služby pro odesílání emailů Klerk.

13.3.2019 spustili nový vzhled administrace.

Subreg

Subreg je jediným českým ICANN akreditovaným registrátorem. Nikoho jiného tu nemáme. V březnu ke svému World hostingu přidal instalaci WordPress na jedno kliknutí. Wordl Hosting je česká služba, která vám umožní si zřídit prostor pro vaše stránky ve vybraných zemích světa. Není sice nejlevnější ale asi nejjednodušší pro zřízení lokálních prezentací.

Váš Hosting

Váš Hosting je relativně mladá společnost, která si postupně buduje své dobré jméno v nejedné IT komunitě, což dnes není zrovna jednoduché. Březen začali spuštěním registrace .dev domén.

Dále nám v článku představili svůj nový monitoring služeb. Dozvěděli jsme se například, že každých pár minut posílají dotaz na váš MySQL server a webserver. Hlídají i disky jestli náhodou nejsou v ready-only stavu, což věřte že je velmi velký problém s hroznými následky. Nejhorší je když to zjistíte až po restartu. Sledují i další věci. Popravdě tohle je v dnešní době fakt super. Většina hostingu monitoruje jen své železo a na něm spuštěné služby. Konkrétní hosting/databázi už ne. Až budete chtít nové VMS tak na to myslete. Přesně tohle vám může ušetřit hodně starostí.

VSHosting

VSHosting dělá spoustu věcí. Občas je těžké mít přehled v tom co je aktuální a co jen vize. Jako jedni z mála nás však pustí nahlédnout k zajímavým technologiím ze zákulisí. V březnu představili kompletní rebranding identity. Změnili logo, vzhled stránek a celkově i vizuální pojetí. Něco se jim povedlo fakt dobře – Zapojení znaku ~, který je úzce spojen s Unixem, a něco vůbec – slogan “Poslední hosting, který kdy budete potřebovat.” ve mě osobně evokuje že jejich služby jsou to poslední co bych si měl objednat. Ale třeba to cílí na zahraničí a “The last hostingu, you will ever have to migrate to.” bude působit na anglicky mluvící lépe. I když to už je fakt dost dlouhé na slogan a dvojité to, to moc nevylepšuje. Ten zbytek to je třeba odladit (dva bijící se fonty, rozbité efekty na stránce atd.)

Wedos

Wedos začal v době, kdy trh už byl rozdělený a nikdo nevěřil že může prorazit. Díky agresivnímu marketingu, stlačení ceny díky automatizaci a dělání hostingu se však prosadit dokázal. Teď je suverénní jedničkou na trhu v hostingu a je i největším registrátorem .cz domén. A jak začal březen? Pokračoval v boji proti novému paragrafu 7b, díky kterému může policie vypnout libovolný web bez souhlasu soudu anebo státního zástupce. Jak se později ukázalo, tak hned první ostré použití 7b bylo značně kontroverzní.

První vypnutý web podle paragrafu §7b nakonec zřejmě ani vypnutý být nemusel

Tweet měsíce

Tweet měsíce jsem už minule chtěl dát WEDOS za boj proti současné podobě paragrafu 7b, ale nakonec jsem zvolil něco veselejšího. V březnu se navíc objevil první reálný případ.

Navíc se s celým případem podařilo trochu pohnout. Piráti se sešli se zástupci ministerstva spravedlnosti a projednat možné změny či spíše omezení: “Ve střednědobém výhledu jsme se se zástupci Ministerstva spravedlnosti dohodli, že lze diskutovat mini novelu upravující nastavení závazného termínu, do kterého musí policista získat vyjádření soudu či státního zástupce, a v případě, že se po aplikaci metodiky stále budou objevovat problémy, lze diskutovat další legislativní změny např. v oblasti možnosti zabránit v přístupu.” viz. https://evidence.pirati.cz/report/2969/

Snaha WEDOSu tak ve finále možná nevyjde na zmar a Piráti ukáží že tam nejsou jen pro digitální ozdobu. Uvidíme.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.