U koho registrovat doménu a na co si dát pozor

Nemá asi cenu psát jak důležitá je doména pro váš webový projekt. Často nad výběrem té pravé strávíme dlouhé hodiny plné očekávání, stresu ale i obrovského nadšení, když najdeme tu potenciálně zajímavou. A tím to teprve začíná. Dlouhé roky na ní budujeme značku, doporučujeme a často nenápadně odkazujeme ať už z důvodu reklamy anebo nasbírání zpětných odkazů. Je to spousta investovaného času, a proto stojí za to své doméně dopřát do nejlepší…

Co je to vlastně ta doména?

Doména je v podstatě záznam v databázi registru, který říká na jaký DNS server je nasměřována. Tento DNS server pak obsahuje informace (DNS záznamy) kde hledat webovou prezentaci, kam směřovat emaily a další technické údaje.

Jak asi tušíte na fungování domény bude mít největší vliv právě využívaný DNS server.

Registrátoři

Většina registrů, které vedou záznam o vaší doméně, neumožňuje přímo registrovat domény. Od toho mají registrátory. S těmito registrátory mají podepsanou smlouvu, kde jsou sepsána jasná pravidla a postupy, co musí splňovat a dělat. Často registr označuje takovéto registrátory za akreditované.

Smluvní partner, subregistrátor anebo jen provizor

Vzhledem k tomu, že být registrátorem bývá finančně ale i technicky náročnější, tak některé firmy, které by rády registrovaly domény, mají podepsanou smlouvu s registrátorem a v podstatě přeprodávají jejich služby.

Oficiálně sebe sama nazývají nejčastěji subregistrátor anebo radši nijak, protože chtějí vzbudit dojem, že jsou také registrátorem. Ve skutečnosti ale může jít třeba jen o formu provizního systému.

Být přitom takovým subregistrátorem nemusí být nic složitého, nabijete si kredit u registrátora, odsouhlasíte podmínky a dostanete online přístup k některým funkcím (otestuj jestli je doména volná, registruj doménu, prodluž doménu atd.).

Registrátor vs subregistrátor

Obecně není nic špatného na tom být subregistrátor. Pokud poskytujete webhosting, což je vaše hlavní náplň, tak nechcete ztrácet čas papírováním a plněním podmínek registru. Prostě si nabijete kredit, svou administraci propojíte přes API s registrátorem a jedete.

Samozřejmě to funguje dobře než dojde k nečekaným problémům.

Když se objeví složitý problém anebo anomálie

Svou první doménu mám přes 15 let. Zažil jsem s ní a i dalšími doménami několik případů, kdy subregistrátor nevěděl co má dělat anebo nemohl nic dělat a musel to řešit se skutečným registrátorem. Není to nic příjemného, protože nevíte na čem jste ani jak dlouho to bude trvat. Když to řešíte poprvé tak vás dokonce napadne, že o doménu můžete přijít. Což je nesmysl, ale temným myšlenkám, že někdo někde udělal chybu se nevyhnete.

Postupem času jsem většinu domén přesunul k firmám, které jsou akreditovanými registrátory. S těmi řešit složitější věci anebo anomálie je daleko jednodušší. Doména vám jen tak „nezamrzne“ v nějakém pochybném stavu. Nemusíte čekat, než to někdo nějak vyřeší protože to není implementováno v API pro subregistrátory. Registrátor prostě „sáhne“ do registru a stav upraví.

Dokonce se mi jednou stalo, že u domény bylo několik chybějících údajů a nefunkční emailová adresa. První domény jsem registroval na email od poskytovatele mého internetu, který prostě skončil. Subregistrátor netušil co s tím udělat. Neměl oprávnění v databázi registru něco měnit. Nakonec jsem se prokousal až k registrátorovi, přes kterého přeprodával domény, a s nimi už to šlo rychle – v řádech minut. Opravili se chybějící údaje a doplnila funkční emailová adresa. Oni mohou upravit co chtějí, jak si to ověří (zdůvodní) je jen na nich.

Pokud chcete jistotu tak volte akreditovaného registrátora

Po všech těchto zkušenostech už mám nejdůležitější domény jen u registrátorů. V případě gTLD u ICANN akreditovaného registrátora. A vám doporučuji to samé.

A jak zjistit kdo je akreditovaným registrátorem? Seznamy mají přímo registry:

V případě gTLD (.com, .net, .org, .info, .biz a mnoha dalších) má akreditaci u nás pouze Gransy s.r.o d/b/a subreg.cz a to už od roku 2010. Nikdy další u nás si na to zatím netroufl. Mateřská společnost Internet a.s. (Forpsi) Aruba sice je akreditovaným registrátorem, ale Forpsi registruje přes Tucows.

Podpora 24/7

Nonstop zákaznickou podporu moc firem u nás nemá. Je to totiž drahé, musíte zaměstnávat 6 – 7 lidí, kteří se budou střídat a v případě nemoci bude vždy náhrada. Často se tak setkáme spíše s režimem omezená zákaznická podpora, ale nonstop technický dohled. Což je například technik, který z domova hlídá jestli se něco neděje a pokud ano, tak to řeší. Jak to hlídá je samozřejmě otázkou.

Zatímco v případě problémem se serverem bude technik řešit vše rychle a s maximální prioritou, tak u domén už si tím tak jistí být nemusíte. Pokud bude mít jinou práci, tak to že jste si něco udělali s DNS záznamy není jeho starost. To většinou řeší právě zákaznická podpora a na tu si počkáte do rána.

Popravdě ono toho není moc, co si můžete pokazit. Hrabání se v DNS záznamech není o postupu, ale jestli to máte správně. Prakticky na všechno jsou návody a ukázky. Nebezpečné je to, že se změny projeví až po delší době. Na druhou stranu pokud děláte třeba přesun webu v noci, což je běžné, a něco se pokazí, tak zákaznická podpora která se na vaši úpravu DNS podívá uvidí problém v chybném DNS záznamu rychleji než vy, protože to řeší každý den a ví jak to má být správně.

Jestli budete preferovat registrátora s podporou 24/7 anebo bez je jen na vás. Zkuste sami zvážit pro a proti.

Co se týká s chybou u DNS serveru, s tím jsem problém u nikoho neměl, ale znám případy, kdy se něco pokazilo a vždy to musel řešit někdo výše postavený (hlavni technik, vývojář).

Cena

Cenu domén u nás tlačí dolů velká konkurence. Někteří se rádi zbaví celé své marže pokud u nich doménu budete mít, jiní vám jí dokonce zadotují, když si koupíte u nich hostingovou službu. Fakticky jí pak platíte z toho webhostingu. Ale vypadá to hezky.

Pokud chcete ušetřit za .cz doménu, tak si přečtěte článek Kde registrovat nejlevnější .cz domény.

U domén neznamená čím levnější tím horší a už vůbec ne čím dražší tím lepší. Na registraci a prodloužení domény není co zkazit. Jediné co může mít přidanou hodnotu je DNS server. Tedy server, který nese DNS záznamy. Ten může podporovat některé technologie které se v praxi dají využít.

Vypíšeme si jen ty (nad)standardní

DNS záznamy

  • AAAA – IPv6 adresa, kde máte svou webovou prezentaci. Dnes by měla být standardem a všichni jí chtějí kvůli pokroku. Bohužel přináší i problémy v podobě DDoS útoků přes IPv6, které se velmi špatně filtrují.
  • CAA – Která certifikační autorita může vystavit certifikát pro doménu. Většinou se používá jako pojistka, pokud by vám někdo hacknul web a chtěl vystavit falešný certifikát.
  • TLSA – Podpora protokolu DANE pro zamezení podvrhnutí certifikátu. Nutná podpora DNSSEC.
  • TXT – původně pro text, dnes však využíván pro podporu:
    • SPF – ověření odesilatele emailů (kvůli podvodným emailům). Viz. článek Chodí vám spam z vlastní domény? Je čas nasadit SPF.
    • DKIM – Podpora digitálního podepisování emailů.
    • DMARC – Pokud používáte SPF a DKIM, tak DMARC informuje server jak se má zachovat po přijmutí emailu. Přidává některá pravidla.

Právě SPF/DKIM/DMARC zvyšuje výrazně doručitelnost emailových zpráv.

Technologie

  • DNSSEC – Technologie proti podvržení DNS záznamu.

To jsou jen ty na které jsem si vzpomněl. Jsou tu však další a mnoho těch které ještě přijdou. Je to čistě na vás, které by se vám hodili. Nezapomínejte však, že čím více technologií používáte tím více se toho může pokazit 😉

S kterými společnostmi mám dobrou zkušenost

Aby tento článek nebyl jen obecný. Připravil jsem seznam registrátorů a hostingů se kterými mám osobně dobrou zkušenost.

Wedos

Společnost Wedos je v současné době jedničkou na českém hostingovém trhu a zároveň největším registrátorem .cz domén. To samozřejmě o něčem svědčí. Momentálně zde mám většinou .cz domén, pár .sk a .com.

Wedos je akreditovaným registrátorem pro .cz, .sk a .eu. gTLD řeší přes ASCIO.

S Wedos jsem řešil jen jeden závažnější problém (nestandardní stav) u domény .biz. Za pár hodin vyřešeno.

Výhody:

  • Přehledné rozhraní určené pro správu velkého množství domén
  • Umožňuje hromadné operace s doménami, třídění do složek a automatické akce
  • Dlouhodobě nejlevnější na trhu. Majitel složil veřejný příslib že domény budou registrovat a prodlužovat za nákupní ceny.
  • Zkušená zákaznická podpora, která s doménami pomůže připadaně odkáže na detailní návod.
  • Vlastní API na chytání domén 🙂

Subreg

Subreg má více jak 100 akreditací a to včetně na .cz, .eu, .sk, .com, .net atd. Díky tomu jej využívá spousta menších hostingů. Je to jejich hlavní byznys a specializace.

U Subreg domény spíše točím než držím. Výjimkou jsou nestandardní domény jako .ws. Ty tam mám dlouhodobě. U Subreg najdete i  uživatelské aukce, kde občas na něco přihodím anebo zkusím doménu prodat.

Se Subreg mám dlouholeté dobré zkušenosti. Pro .com a další gTLD je to ideální místo.

Výhody

  • Přehledné rozhraní pro práci s velmi velkým množstvím domén. Je třeba si na to zvyknout.
  • Můžete provádět hromadné operace, složky na rozdělení domén a práce s nimi.
  • Hlavní byznys Subreg jsou domény, není to jen jejich doplňková služba.
  • Jediný český akreditovaný registrátor gTLD.

Forpsi

Fopsi (Internet, a.s.) je současnou dvojkou na trhu. Dělá hlavně hostingové služby, ale poslední rok se jejich marketing soustředil i na nTLD.

S Forpsi jsem řešil jen jednou složitější problém s doménou. Překvapivě šlo všechno vyřídit přes telefon a velice rychle.

Mají akreditaci pro .cz, .sk i .eu. gTLD řeší přes Tucows.

Největší výhody

  • Jeden z nejstarších hostingů a registrátorů domén na trhu. Zkušenosti jsou znát.
  • Pokud nechcete řešit věci přes chat anebo email, tak dokážou vyřešit i složitější problémy po telefonu.
  • Velmi dobré ceny. Časté akce na nové domény.
  • Prozákaznický přístup – nakupoval jsem u nich dotované .cz domény a po čase převáděl pryč. Nikdy si nestěžovali ani neomezili akci.

GoDaddy

GoDaddy je s 18 miliony zákazníky a 77 miliony doménami největším registrátorem na světě. Teď už u něj delší dobu nic nemám, ale jednu dobu to bývalo něco ke stovce domén. Držel jsem tam hlavně gTLD.

U GoDaddy je nutné si uvědomit, že některé věci má automaticky zapnuté. Třeba automatické prodloužení domén. Při pokusu převést doménu jinam jí na 7 dní zablokuje a musíte jí ručně odblokovat anebo si 7 dní počkat. Jedná se o zbytečnosti, které by člověk určitě oželel.

Na druhou stranu pokud se v tom naučíte chodit, tak jsem s ním nikdy neměl vážnější problém. Podpora mi vždy pomohla. Jen jednou jsem řešil fakturaci a to se jim moc nezdálo. Přiznám se že můj postup byl – nakoupit v akci u GoDaddy, pokud nebyl dobrý slevový kupón na prodloužení, tak převést k Subreg anebo Dynadot a tam prodloužit. GoDaddy jsem přestal používat v momentě kdy jsem se stal plátce DPH.

GoDaddy má akreditaci na většinu TLD.

Největší výhody

  • Hromadné ověřování až 500 domén.
  • Rozsáhlá administrace připravená pro práci s obrovským množstvím domén.
  • Při platbě kreditkou super akční slevy pomocí kupónů. Nové domény se dají sehnat za dolar.
  • Základní schování WHOIS informací (WHOIS proxy) zdarma a vylepšená varianta za poplatek.

Dynadot

Dynadot je menší zahraniční registrátor, kterého jsem používal pro odchytávání domén a jako útočiště pro některé gTLD, které nebyly zrovna u GoDaddy v akci na prodloužení. Časem jsem u něj měl i menší portfólio různých TLD. S tím jak jsem začal více používat Subreg, jsem zbytky portfólia přesunul. Ovšem u Dynadot mám dodnes například .me domény.

Dynadot je akreditovaným ICANN registrátorem.

Největší výhody

  • S počtem registrovaných domén, respektive utracených peněz, vám udělají lepší cenu. Nečekejte však ale ceny jako v ČR, tady máme přetlak.
  • Pokud potřebujete mít doménu mimo jurisdikci ČR a EU, tak Dynadot je dobrá volba. Sídlí v USA. Samozřejmě porušování zákonů netolerují, ale třeba před paragrafem §7b vás ochrání. Samozřejmě nesmíte mít .cz doménu.
  • Hezké rozhraní a funkční i na mobilu.

Závěr

Tohle jsou mé zkušenosti s doménami za posledních 15 let. Většina lidí má doménu tam kde hosting. Což je zcela zbytečné, zvláště pokud se jedná o nějakou malou hostingovou firmu, kterou chcete jen vyzkoušet. Co se týká domén, tak já vsázím na velké hráče na trhu s kterými jsem už dříve něco řešil. Samozřejmě jsem zkusil i jiné, ale tam jsem třeba spokojený tak úplně nebyl anebo nemohu posoudit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.