Co se událo na českém hostingovém trhu v listopadu 2019

V listopadu se stalo hned několik důležitých věcí. Byl Black friday, což je šance pro všechny hostingy se předvést. Hodně zákazníků na tento den čeká, aby si pořídilo novou službu, takže pokud jejich oblíbený hosting selhal, tak se zákazníkovi mohla předvést konkurence. Dále 28. listopadu vyšla nová verze PHP s číslem 7.4.

Active24

Active 24 nezklamali a hned 28.11 nasadili na nově zřízené hostingy PHP 7.4. Na stávajících je pak na vyžádání.

BlueBoard

Jako třetí z hostingů oznámil nasazení PHP 7.4 BlueBoard. Na rozdíl od ostatních už byl aktivní v administraci pro všechny.

BlueBoard zatrolili na black friday se slevou 20 %, pokud si objednáte hosting na 3 roky. Nezapomněli však připomenout že tuto slevu mají pořád.

eBola

U eBola se probudili a po sedmi měsících také něco tweetli. Spustili podporu DNSSEC.

Gigaserver

Gigaserver využil black friday a dali slevu 33 % na jejich hostingové služby.  Na “zvýhodněnou” doménu měli 97 %. Jak asi tušíte byla to jedna z nTLD, konkrétně .online za 19 CZK.

Gransy (Subreg/G-hosting/Station)

Jan Horák (šéf Gransy) se už dlouhou dobu snaží prosadit a hlavně zvýšit povědomí o AnycastDNS, což je technologie která má mnoho využití. Nejčastěji se jedná o zrychlení odezvy, pomocí serverů v lokalitách, které jsou vašemu návštěvníkovi blízko. Pokud máte návštěvníky po Evropě, tak vám to moc nepomůže, ale mimo Evropu už to začíná být zajímavější.

Jak se taková AnycastDNS síť buduje si můžete přečíst v sérii článcích přímo od Honzy Horáka:

Je pro zajímavost každý den obslouží AnycastDNS síť Gransy 100M dotazů a hostují na ní dokonce domény prvního řádu africké .ke, .zm, .ss.

Že má pro nadnárodní projekty AnycastDNS něco do sebe dokazuje i tweet Subreg.

Forpsi

Forpsi na Twitter většinou propagoval jen své služby (Cloud a nabídku nTLD). Za zmínku ale určitě stojí zavedení DNSSEC u .sk domén a akční cena 149 CZK na ně.

Ignum

V listopadu oznámila spolčenost Ignum, že je koupil slovenský WY Group. Ten spadá pod Sandberg Capital. Ve WY Group je už slovenský Webglobe – Yegon, což je jeden z největších poskytovatelů hostingu na Slovensku. Vzhledem k tomu, že se nemění managment, tak nepředpokládám že by to na Ignum mohlo mít nějaký vliv.

I v listopadu se věnoval Ignum ne-IT článkům pro své uživatele. Třeba 7 důvodů, proč se naučit e-mail marketing je celkem povedený (libí se mi práce s tipy formou příkladů), jen mi tam chybí část věnovaná GDPR.

ONEbit

Většinou sem charitativní chlubení nedávám, ale ONEbit se podařilo hezky skloubit charitu, teambuilding a ještě trend vysazování stromů. Ačkoliv ekologie není tématem jejich PR, tak dokázali celkem hezky oslovit zákazníky, kteří na to slyší. Navíc fotky spolupracujících lidí poukazují na silný tým, což je u v podstatě anonymních lidí, kteří vaše služby udržují v chodu celkem důležitý faktor.

ONEbit 28.11.2019 nasadili PHP 7.4. Zatím je to jen pro lidi, co si o to řeknou.

Lethost.cz

U Lethost objevili v listopadu 2019 IPv6.

SvětHostingu.cz

SvětHostingu.cz má frekvenci twítování 1x za měsíc. Tentokrát využili Black Friday a nabídli slevu 60 % na novou objednávku multihostingu. Kupón BlackFriday2019 platí až do 15.12.2019.

 

Stable.cz

Stable měli také originální kód na Black Friday – BLACKFRIDAY2019. Na druhou stranu jejich slevy na hostingové služby byly na trhu procentuálně nejvyšší.

  • 80 % na první rok webhostingu
  • 50 % na první rok pro servery
  • 20 % na 1 rok SSL certifikátu

 

Váš Hosting

U Váš Hosting upravili administraci, tak abyste mohli fakturovat i na jinou osobu než je majitel účtu, takže není nutní zakládat klientům vlastní zákaznický účet. Což se hodí a dost zjednoduší práci.

Wedos

Wedos pokračuje ve vylepšování své znalostní báze. V listopadu přidali návody:

Wedos se pochlubil čísly z jejich komunitního web help.wedos.cz. Statistiky z října ukazují že se v průměru položí 17 otázek za den a 73 % zodpoví zákaznická podpora. Nutno však podotknout, že ne všechny otázky jsou vidět. Pokud si to zakladatel vlákna přeje, může jej označit jako privátní. Aktivním členům komunity rozesílá Wedos balení 24 energetických drinků. Resp. pošle vám kód emailem a ten pak uplatníte u jejich dodavatele. Ten to vyřídí a pošle obratem. Za říjen také dostal nejaktivnější člen 500 CZK kupón na nové služby. V článku Wedos dále prozradil že plánují rozšířit komunitní web i o klasické diskuzní fórum.

Po delší době se také objevili aktuální informace o stavbě druhého datacentra Wedos, kde budou všechny servery chlazeny v olejové lázni. Článek Betonování vyhřívaného parkoviště u DC2 aneb jak si ulehčit práci a zužitkovat odpadní teplo shrnul celý koncept olejového chlazení a zužitkování tepla.

17.11 oznámil Wedos problém s konektivitou u jejich dodavatele. Jak se později ukázalo za vše mohl částeční výpadek napájení v datacentru Ce Colo. Wedos na to reagoval vylepšení jejich sítě, konkrétně Trasy 3.

Možná to nevíte, ale Wedos sponzoruje prvoligový tým SK Dynamo ČB.

Wedos koncem listopadu oznámil, že vyplatil partnerům ve své affiliate síti už 16M CZK.

S Black friday tento rok Wedos zklamal. Dal k objednávkám nad 300 CZK jen balení Wedos Energy. Jak se nakonec ukázalo, tak si šetřil síly na českého Mikuláše, kde celkem slušně zabodoval.

Tweet měsíce

Topit v chladných měsících ohřátým vzduchem ze serverů se stává stále oblíbenějším (Wedos, Spoje.net). Dokonce Wedos má v plánu vyhřívat kanceláře teplem z olejového chlazení. Ovšem u Stable se toho nebojí a topí pěkně po staru.

Psst… jen pozor na aktivisty z Extinction Rebellion, aby nezablokovali hraniční routery 🙂

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

4 komentáře

  1. Wedosí Help jede. Teď oslavovali 2000 zodpovězených otázek. O tom si na webtrhu mohou nechat jen zdát. Čím dříve spustí fórum tím lépe. Admin to měl prodat dokud měl čas, roste mu silná konkurence.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.