Co se událo na českém hostingovém trhu v květnu 2020

Květen byl zatím nejslabší měsíc, co se týká aktivity hostingových firem na Twitter. Většinou mi trvá projít všechny příspěvky a napsat tento článek několik dní. Dnes hotovo za 2 hodiny.

Forpsi

Forpsi měli koncem měsíce větší problém s konektivitou, který způsobila chyba na routeru. Ačkoliv komentáře zákazníků na sociálních sítích působily dosti katastroficky, tak mě osobně se podařilo na webu u Forpsi naměřit výpadek v součtu 18 minut.

Hosting Solutions

Hosting Solutions dal na svůj WordPress Hosting Start slevu 30% (ze 79 CZK na 55,30 CZK/měsíc). Ta je stále platná, jen je potřeba použít kupón WPHOST-30.

OneBit

OneBit byl známý akcí 2 měsíce provozu zdarma, pokud nebudete spokojeni,  na své webhostingové služby. V květnu mě překvapilo, že přechází na klasické slevy. U tarifu Home se objevila sleva 25 % na první rok. Dostanete se tak na 44 CZK/měsíc, což už je pro sdílený webhosting zajímavé.

Stable

Stejně tak, jak bylo nutné oznámit omezení které koronavirus přinesl, tak je správné zmínit i že se vše vrací do normálu. V tomto ohledu se mi líbil tweet od Stable. Ovšem chtělo by to i konkrétnější informace.

Věděli jste že Stable nabízí službu e-mailing, tedy hromadné rozesílání emailů? Já ne a proto je fajn se pravidelně připomínat.

V květnu propagovali Ignum doménu .store.

Ignum je známý tím, že píše články i pro neIT věřenost. V květnu vydali Jak na SEO.

Subreg

Subreg v květnu vydal na blogu informace o .eu doménách. Bohužel blog jim přestal fungovat :/

 

 

Váš Hosting

Váš Hosting je jeden z mála, z těch větších, na českém trhu, který nabízí služby na míru pro náročnější zákazníky. Jistě umí to spousta firem, ale většinou to dělají v menší míře, aby nepřišli o bonitního zákazníka. Váš Hosting vše staví kolem svého VPS Centra, což je jejich vlastní rozhraní. V dnešní době, kdy jde pokrok neskutečně kupředu, už však jen na svou produkci nemůžete spoléhat a je třeba hlídat si moderní a oblíbené technologie. Jet na vlně popularity se Váš Hosting poměrně daří a součástí toho je i prezentování moderních technologií které používají. V podstatě jde o to ukázat – tohle je moderní a u nás to umíme používat = jsme moderní pojďte k nám. Tento styl je zábavný a dobře se mu fandí, vyžaduje však po marektingovém týmu hodně komunikace, účast na komunitních akcích a také znalosti populární IT kultury.

Wedos

Wedos i tento měsíc začal publikováním statistik z jejich komunitního webu help.wedos.cz. 324 nových otázek, 609 odpovědí (41 % z toho od členů komunity). Musím říct že se jim to rozjelo celkem dobře. Podpora odpoví téměř na všechno kolem služeb a komunita zvládne i složitější otázky ohledně redakčních systémů, nastavení .htaccess atd. Celý projekt sleduji, občas i na něco odpovím. Je tam příjemná atmosféra a je znát, že se to snaží držet na úrovni (moderovaná diskuze, podpora jde příkladem se screenshoty i přístupem, odměny a potěší i poděkování). V květnu navíc uživatelé mohli začít psát i vlastní návody.

Koncem května oznámil Wedos že na jeho komunitmím webu bylo zodpovězeno už 5000 otázek. V tweetu také bylo zmíněno, že pokud půjde vše podle plánu, tak se možná za pár měsíců komunita help.wedos.cz potká naživo v druhém datacentru Wedos, které se dokončuje. Přednášková místnost už je prý připravena.

Největší novinku, kterou Wedos v květnu představil je nová status stránka status.wedos.hosting. V krátkosti se jedná o autonomní systém, který monitoruje servery, služby, infrastrukturu a další věcí u Wedos. Většina hlášení by měla být zcela nezávislá a Wedos by měl pouze potvrdit výpadek a případně přidat další informace. Přijde mi to jako celkem odvážný počin. Na druhou stranu PR Wedos hodně cílí na otevřenost a upřímnost. Z toho co jsem zatím měl možnost vypozorovat, tak hlásí opravdu poctivě. Škoda že není přístup k historickým údajům. V každém případě je dobré vědět, že všechno takto detailně monitorují. Pokud si chcete přečíst něco ze zákulisí služby, tak více info na blog.wedos.cz.

Wedos v dubnu zabodoval s článkem Jak rychlé jsou weby u WEDOS anebo kolik zobrazení má nejnavštěvovanější web na NoLimit? a tak se dalo čekat že bude nějak pokračovat. Nakonec se objevil jen tweet o počtu aktivních instalací WordPress, což podle jejich metrik znamená, že během 7 dnů byl volán soubor admin-ajax.php. Celkem měli 34.498 webů na WordPress na 27.047 službách NoLimit anebo WMS. Vzhledem k tomu, že WordPress je nejpoužívanější redakční systém a Wedos je nejznámější a nejdostupnější webhosting pro WordPress to nepřekvapilo. Bohužel nevíme jak je na tom konkurence.

Pro zajímavost: Podle průzkumu Semtix z roku 2019 bylo v ČR 125K WP webů, u Wedos napočítali 18,8K (20 %) ovšem jejich vzorek vycházel zhruba z “1M domén v českém jazykovém prostředí”. Na druhém místě je Active 24 s 7,9K (8%) a na třetím Forpsi s 5,1K (5%).

Mohl Wedos za o tolik vyrůst? Vyrostl určitě, ale nemyslím si že o tolik. Wedos má spousty zákazníků ve světe (zejména SR a PL), ty průzkum Semtix nebral v potaz. Na druhou stranu růst tam určitě byl. Průzkum Semtix je ze srpna 2019. Za tu dobu narostl počet .cz domén u Wedos o 21.291, resp. 10.937 hostingů pro .cz domén (viz. stast.nic.cz). Věřím že hodně narostl i díky .eu doménám, které jsou levnější než .cz, navíc v akcích šli získat za 10 EUR na 10 let + jsou zdarma jako dárek k novým webhostingům NoLimit. Pár set mohla udělat i nový služba WMS. Kdo ví kolik lidí jí už vyzkoušelo a přesunulo tam své portfólia.

Wedos nasadil na NoLimit a WMS PHP 7.4. … konečně.

Wedos i v květnu napsal něco ze zákulisí firmy – Začínáme zabydlovat DC2.

Tweet měsíce

Tento tweet se mi líbil, protože skloubil pěkný vtípek, který koluje v IT komunitě, a něco co společnost nabízí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

6 komentářů

  1. Květen to byl těžký homeoffice, tak se všude makalo jen na oko. Sociální sítě, obsahový marketing, na to navíc musíš mít lidi, co je to baví a jsou v kontaktu se značkou. Ideálně pro ní žijí. To dělá pár CEO a zapálení zaměstnanci, kterým dáš prostor hrát si a baví je to. Jak jdeš ale domů tak se to všechno rozpadne. CEO řeší jiné starosti a zapálení lidi jsou většinou ti, kdo odmakají postupně upadající pracovní nasazení kolektivu.

  2. Na help.wedos.cz chodím každý den. Je to dobrý trénink a něco nového se i naučím. Škoda že se tam více nemluví o WordPress a Woo. Dříve jsem chodil do Facebook skupin, ale tam se pořád jen hádají a nakonec zjistíš že to je jen ztráta času. Helpu moc fandím a těším se na nové návody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.