Kim Dotcom poskytl rozhovor pro 3 NEWS – 1. část

Asi už vám neunikl exkluzivní rozhovor, který poskytl Kim Dotcom pro stanici 3 NEWS a jejímu reportérovi Johnu Campbellovi. Pokud přeci tak si jej můžete prohlédnout na následujícím videu. Jestliže jste trochu slabší v angličtině, připravil jsem pro vás český překlad. Berte to prosím s rezervou.

Český překlad najdete níže:

Kim Dotcom: Však to znáte, je to trochu jako noční může. Neočekávané, děsivé pro mou rodinu. Má žena, která je těhotná a čeká dvojčata má noční můry a cítí špatně, víte samozřejmě teď čelím velmi zvláštní situaci.

John Campbell: Kime, řekl jsi že to bylo neočekávané. Opravdu to bylo absolutně neočekávané, to jsi si nikdy předtím nepřipustit, že se to někde na světě někdy může stát?

KD: No, tento byznys je už starý sedm let. Žalovali nás pouze jednou. Nikdy nikdo, víte, filmová společnost, velký distributor obsahu. My jsme utratili miliony dolarů za právní poradenství během posledních několika let a naši právní poradci nám vždy říkali, že jsme v bezpečí a že nás chrání DMCA, což je zákon v USA, který chrání poskytovatele online obsahu před odpovědností za obsah, který nahrají uživatelé, takže to přišlo opravdu velice nečekaně

JC: Co vám přesně právníci řekli o tom co vlastně děláte? Tak jak chápeme Megaupload, jako jednoduchý pojem, je to obrovský druh výměnného systém v oblacích, že? Prostě něco nahraješ, někdo jiný to zase stáhne, sdílíte soubory, tyto soubory mohou být vším že? Jak se proti tomu chránit, proti porušování copyrightu lidmi, kteří používají Megaupload?

KD: No popravdě, to bylo to v co každý věřil, že je to zákon co nás ochraňuje. Nemůžeme být odpovědní za jednání tětích osob, víte? Pokud budeme dodržovat pravidla odstraňování věcí, které jsou nám nahlášení, což jsme dělali celé ty roky, budeme ochráněni, tedy podle zákona, víte. Je to pro mě velké překvapení, to co se děje, protože jak už jsem řekl, měli jsme právní právní poradenství, které nám celé ty roky říkalo, že jsme distributor online obsahu a my nejsme odpovědní za jednání třetí strany.

JC: Odkuď se Megaupload vzalo? Jaká za ním byla myšlenka? Byla to vaše myšlenka, že? Proč?

KD: Však to znáte, jednoho dne jsem posílal soubor kamarádovi přes email a dostal jsem odpověď, který říkáte, znáte to, soubor je příliš velký a email server jej odmítá odeslat, byl to oříšek, víte, co s tím dělat, jak to mohu vyřešit? Takže jsem vlastně udělal server, kam jsem mohl nahrát soubor a získal jsem unikátní odkaz. Pak jsem mému příteli jen mohl poslat emailem odkaz, jak získat ten soubor a to je jak Megaupload začal. Bylo to jen řešení k problém, který je tu stále i dnes.

JC: Jak rychle se to rozjelo, byl jsi překvapený?

KD: Popravdě jsem byl překvapený, jak rychle se to rozjelo, rostlo to virálně, protože pokaždé, když někdo poslal soubor na Megaupload pak někomu dalšímu, ten člověk se pak dozvěděl o Megaupload a to je výhoda a ono to prostě rostlo a každý to používal, protože to byl tak užitečný nástroj … a zdarma.

JC: Kevin Suh, Senior Vice President Content Protection v Motion Picture Association of America řekl, a já budu citovat, “Jste ten největší porušovatel autorských práv na světě”. Opravdu jsi?

KD: Absolutně ne. Já neporušuji autorská práva. Mám na mysli, zkuste se podívat na Megaupload v jeho velikosti. Mluvíme tady o síti, která jede na přenosech (bandwidth) 1.5 terabytes.

JC: Vysvětlete mi to, jak velké to je?

KD: To je kolem 800 přenesených souborech každou vteřinu. Jsme relativně malá společnost. Nemůžete od nás očekávat, že ohlídáme takovýto objem přenosu.

JC: Takže 800 souborů se přenese každou vteřinu.

KD: Ano.

JC: 24 hodin denně, každý den v roce.

KD: Ano.

JC: Každou vteřinu.

KD: Ano.

JC: A vy víte co je v těchto přenesených souborech? Jste schopní se kouknout na těchto 800 přenesených souborů za vteřinu a říct …

KD: Popravdě jsou tu další zákony, které chrání uživatele a to jsou zákony na ochranu soukromý. Například v US je to zákon Electronic Communication Privacy Act, který nám zakazuje nahlížet do uživatelských účtů aktivně a hledat tam něco. Je to jako pošta, je osobní, my nemůžeme jen tak jít a prohledávat uživatele, co nahrávají. Ale na to máme naše vlastní podmínky používání služby ve kterých říkáme uživatelům “Nemůžete nahrávat cokoliv, co porušuje kohokoliv práva, můžete nahrávat jen věci, které patří vám” a než jakýkoliv uživatel nahraje soubor na Megaupload musí kliknout na malý box, který říká “Souhlasím s podmínkami užívání služby”. Takže máme legální závaznou dohodu s těmito uživateli, že nejsou oprávněni nahrávat cokoliv co jim nepatří.

JC: Samozřejmě, to je romantická představa, že? Jen proto, že zaškrtneme box souhlasíme s pravidly služby, tak se budeme chápat po svém, když už jsme tam, že? Tím mám na mysli, že jste museli vědět, že lidé dělají co chtějí, když se projdou přes vstupní dveře. Vyměňují si všechny druhy souborů, které jen chtějí měnit. Co jste proti nim mohli využít?

KD: Takže, samozřejmě, že každý ví, že internet je využíván pro legální i ilegální účely. Myslím si, že každý provider online služby řeší tu samou výzvu. YouTube, Google, každý je na stejné lodi. Co by jste měl pochopit je, že jsme poskytli majiteli obsahu možnost odstranit odkazy, které porušovaly autorský zákon. Takže nejen, že měli online formulář, kterým mohli zrušit závadné odkazy, oni měli i přímý přístup k mazání na našich serverech, takže mohli vstoupit do našeho systému a odstranit jakékoliv odkazy, které našli kdekoliv na internetu, bez toho aniž by nás do toho zapojili. Měli plný přístup a mluvíme tu kolem 180 partnerů, včetně většiny filmových studii, včetně Microsoftu a všech velkých producentů obsahu a oni ten systém opravdu hodně využívali. a musíte pochopit, že ten systém nebyl vůbec vyžadován zákonem. Poskytli jsme jej dobrovolně a oni odstranili přes 15 milionů odkazů.

JC: Takže každý člen Motion Picture Association, každé filmové studio, které je členem Motion Picture Association of America měl přímý přístup k mazání na Megaupload.com k odstranění materiálu porušujícího autorská práva – takhle to bylo?

KD: Absolutně.

JC: A přesto obvinění FBI proti vám tvrdí, cituji: “A přesto obvinění FBI proti vám tvrdí, cituji: “Porušování autorských práv ve velkém měřítku s odhadovanou újmou držitelů práv přesahuje 500 milionů amerických dolarů.”

KD: Tak to je naprosto nesmyslné. Když si přečtete obžalobu a pokud jste slyšeli co řekl státní zástupce před soudem, je to minimálně 500 milionů škody jen v hudebních souborech a jen během období 2 týdnů. Takže tu v podstatě mluví o 13 miliardách škody během roku jen na stahováních hudby. Celkový hudební průmysl US je méně než 20 miliard. Takže jak mohla jen stránkách, víte, být zodpovědná za takovou škodu. Je to naprosto šokující a nemožné

JC: Takže tu naznačuješ, že jsi jakési obětní jehně?

KD: Popravdě, tu není pro mě není jiné vysvětlení, protože jsme neudělali nic špatného. Nejsem žádný zločinec, tato stránka nebyla vytvořena, aby se stala pirátským nebem. Když se podíváte na komentáře a diskuze, které se dějí online, prostě to tak každý cítí. Je to šílené.

JC: FBI a lidé, co tě chtějí stíhat přesně na tom staví a oni používají tato slova, že jsi bezprecedentní. (S touto větou si nejsem jistý, originál je Because the FBI and the people that want to prosecute you are alleging, and they’ve used these words, that you are unprecedented.) Že stupeň pirátství je bezprecedentní. Že tady nikdy předtím nebylo něco takového v dějnách lidstva, že jsi pirát, který trumfne všechny piráty.

KD: Yeah. Je to jako zbraň hromadného ničení v Iráku, že? Když po někom chceš jít a máš politické cíle, řekneš cokolic co jen jde. Jsou to výmysly a lži. Jsou tam stovky jiných společností, které nabízí ty samé služby jako my. Jakto, že se jim nic nestane?

JC: Můžeš mi dát nějaká jména. Prostě jméno … můžeš mi dát několik jmen?

KD: Mnoho stránek. Mediafire. Je umístěna v US, nabízí přesně ty samé služby jako mi.

JC: Možnost sdílet soubory?

KD: Jo. Rapidshare, Fileserve, Filesonic. Microsoft má jejich vlastní službu zvanou Skydrive. Google spouští jejich novou službu zvanou Drive. Každý je v cloud aréně, ve stejném byznysu, má ten samí problém, že musí bojovat s pirátstvím. Ale my nejsme zodpovědní za problém a tady to je. Myslím, to co musí každý pochopit. Kde se bere pirátství? Pirátství tvoří, však víte, lidé, řekněme v Evropě, kdteří nemají přístup k filmům v okamžiku jejich uvedení v US. Tohle je problém, který vznikl uvnitř licenčního modelu a starém byznys modelu, že Hollywood uvedl něco v jedné zemi, ale trailery pouštěl v ostatních po celém světě předhazoval to každému, že má nový film, ale pak 14 leté dítě ve Francii anebo Německu se nemůže divat dalších 6 měsíců. Pokud by byl byznys model takový, kde každý má přístup k obsahu ve stejnou dobu, víte, neměl by jste problém s pirátstvím. Je to opravdu můj názor, vláda Spojených Státu chrání zastaralý monopolistický byznys model, který už dál nefunguje v době internetu a to je co to bylo vždy. Nejsem král pirátů. Nabídl jsem online úložiště a přenosy uživatelů a tak to je.

Část dvě zkusím dát dohromady co nejdřív. Zatím sdílejte (odkaz) 😀


Kim Dotcom poskytl rozhovor pro 3 NEWS – 1. část
Kim Dotcom poskytl rozhovor pro 3 NEWS – 2. část
Kim Dotcom poskytl rozhovor pro 3 NEWS – 3. část

Originál v angličtině: http://www.3news.co.nz/Kim-Dotcoms-first-TV-interview-Im-no-piracy-king/tabid/817/articleID/244830/Default.aspx


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

5 komentářů

    1. Olda: popravdě některé ty části daly celkem zabrat. I když je to rychlo překlad makal jsem na něm cca hodinu a půl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.