Které parametry jsou u webhostingu důležitější než neomezeně – g-hosting

Před pár dny mi došla další odpověď na otázku “Na které 3 technické otázky by jsem se měl zeptat provozovatele, aby jsem poznal že to s hostingem myslí opravdu vážně, a jaká je správná/ideální odpověď? Jde mi hlavně o levné tarify sdíleného webhostingu.” Tentokrát odpovídal spolumajitel společnosti Gransy s.r.o. Jan Horák, která stojí za projekty Subreg.cz, g-hosting.cz, Station.cz anebo klenot.cz.

Technická podpora

Jan Horák dal z 90% za pravdu konkurenci v předchozím článku, že dostatečně velká technická podpora je velice důležitá. Správný webhosting prostě musí mít 24/7 365 a to jak na telefonu tak i emailu. Ovšem ještě zmínil, že krom lidí je potřeba i odbornost a zkušenosti. Jednak víc hlav v případě neočekávaného problému víc ví, ale také klient často nemá potřebné znalosti problém správně popsat. Ostatně když voláme na technickou podporu většinou se stalo něco s čím si nevíme rady.

K čemu je 10 lidi na podpoře, když ve výsledku nic neumí/nevědí a musí vše předávat technikům, ke kterým se koncový uživatel nedostane ?

Zkušený pracovník technické podpory musí umět problém rozpoznat a klientovi případně i pomoct. Zároveň je určitě výhoda, když technická podpora rychle pochopí o co se jedná a technikům předá specifický požadavek. Takový lidé se na ulici neválejí a je nutné si je náležitě vyškolit. Další zkušenosti už jsou převážně otázkou praxe.

Bohužel ale oba tyto body (počet lidi a jejich znalosti) běžný smrtelník nezjisti. Samozřejmě lze se dané webhostingovky dotázat, ale sám znám pár one-man hostingů co si hrají na firmu o 20ti lidech.

Tohle je další problém, s kterým se setkáváme a budeme setkávat i do budoucna. I když už to asi nebude tak žhavé. Ceny webhostingových služeb už jsou dnes hodně nízko. Neumím si představit, že se dá ještě bojovat cenou. U VPS to je ovšem jiné. Možná by jsem si mohl na cn130 udělat nějaký monitoring a varování 🙂

Otázka Hardware

Samozřejmostí je kvalitní a dobře optimalizovaný HW, tomu se nedá nic vytknout. Důležitá je ale i SW konfigurace. Špatnou konfigurací se dá zrušit i server o několika procesorech s par set GB RAM úplně stejně jednoduše, jako starý PC z domu.

Takže tu opět máme otázku dobře vyškoleného personálu s dlouholetou praxí, kterou nenahradí ani to nejlepší železo.

Ze strany klienta by ho mělo zajímat nejenom na jakým HW hosting jede, ale i jak jsou služby rozloženy (vše na hromadě, samostatně, atd .. ) ale i počet hostovaných webu per server …

Aneb není nad to, když jsou web a zálohy na jednom disku. I takové jsme tu v dávných dobách měli webhostigy 🙂

Konektivita je důležitá z hlediska dostupnosti služeb nejen z domácího prostředí ale i z různých koutů světa pro který je konkretní web tvořen, určitě je důležité jestli jsou servery připojeny k 10Mbitu, 100Mbitu, 1Gbitu nebo 10Gbitu .. důležité je i kolik % konektivity je využíváno. Můžete mít webhosting/datacentrum s 10Gbit spojením, ale s par například streamovacimi klienty při kterých dochází k saturaci spojení a v takovém případě je úplně jedno že jsou připojeni 10Gbit spojením.

Tak tady jsou zmíněny dva zajímavé postřehy. Dříve bylo poměrně běžné u hostingových společnostech uvádět připojení do zahraničí a českého NIXu (Neutral Internet eXchange). Dnes se to už moc neřeší. U nás to bylo vždy v Gb a do zahraničí v stovkách Mb. Budu se na to muset poptat 🙂

Druhá poznámka je celkem trefná k streamování resp. jakémukoliv většímu přenášení dat. Většina neomezeně končí u poskytovatelů hostingů u doložkách o warez, adultu či nadměrnému přetěžování linky. Stojí za tím spíše stahování objemných souborů. Dnes je v módě spíše to stremování. V minulosti jsou známé případy, kdy nešťastný provozovatel povolil warez, aby měl alespoň nějaké zisky. Návštěvnost na těchto stránkách jde běžně do tisíců u průměrných webů i desítek tisíc a teď si představte, že jsou všichni hladový po GB nelegálních dat. To už linky zatíží.

Veřejné obchodní podmínky

Vzhledem ke slovíčku “Neomezeně” jsou pro klienta naprosto nejdůležitěji VOP. Neomezeně neexistuje, a nikdo není schopný dat jen tak nějaký neomezeně. V tomto směru buď existují přímo restrikce ve vlastnostech tarifů, nebo to úžasné slovíčko je razantně omezeno ve VOP. Pokud klient tedy slyší na tohle slovo, měl by si velmi dobře pročíst VOP aby nenarazil hodně brzo.

Podle mě by si měl samozřejmě VOP přečíst každý. Často se mění s tím jak jde kvalita dolů. V každém případě musím souhlasit. Čím víc neomezeně tím důkladněji číst i mezi řádky.

Vlastní datacentrum – ano či ne?

Zajímavá by mohla byt otázka i na vlastní datacentrum. Ale v tomto směru to není dle mě až tak podstatné. Vlastní datacentrum vyžaduje X dalších lidí na jeho provoz, investice do X dalších technologii na jeho stabilitu, bezpečnost. Tohle všechno lze vyřešit správnou smlouvou s kvalitním datacentrem. Například my nemáme s DDOS až takové problémy, protože většinu odfiltruje naše datacentrum. Sice nás náklad na server stojí možná vice, ale nepotřebuju hi-tech síťaře, hi-tech zařízení na páteřní spoje, atd. a vše co na tomto ušetřím mohu investovat do rozvoje služeb, školení supportu, atd.

Jinými slovy se poslední rok na internetových diskuzích probírá nové datacentrum Wedos, které je součástí nejen jejich marketingové strategie ale i obchodního modelu. Většina firem, které poskytují webhosting jej ani nepotřebuje, protože by jen těžko pokrylo poptávku vs náklady. Do hry se dostává až v momentě serverhousingu popřípadě orientaci na náročnější klientelu. Na druhou stranu určitě by byla na místě otázka, kde mají své servery umístěné. Je rozdíl mezi sklepem a profesionální budovou. Ale to se podle IP dá snadno zjistit.

3 otázky, které nám můžou ušetřit spoustu starostí

1, Na jakém HW webhosting provozujete, jaký je limit počtu klientů na server v daný konfiguraci, jsou služby rozloženy nebo all-in-one ? Kde jsou servery umístěné, jaké je zabezpečení a technologie datacentra?

2, Jaké jsou VOP podmínky (vzhledem ke slovíčku neomezeně především 😀 A pak samozřejmě výpovědi, atd..). Tohle je celkem velký problém, protože 90% klientů tohle nečte, a přitom to pro ně může mít až fatální následky.

3, Výše jsem okomentoval a doplnil moje názory vůči již zveřejněné odpovědi konkurence, ale to jsou vesměs věci které si klient nemá možnost moc ověřit jinak než využitím služeb. Tudíž poslední otázku bych směroval na rozsah funkčnosti administrace, její přívětivost, a použitelnost, protože při kvalitní administraci se minimalizuje počet dotazu klientu. Nejlépe to vše odzkoušet ve zkušebním období. Na http://g-hosting.cz aktivujeme služby ihned po objednávce, a je 14 dni na její úhradu, tedy 14 dni služeb zdarma na odzkoušeni. Administraci vyvíjíme s velikým důrazem na stávající dotazy klientů a proto je velmi rozsáhlá: https://controlpanel.cz/preview/ a klient si udělá víceméně vše co potřebuje, čímž se rapidně sníží jeho nutnost využití technické podpory

K tomu asi není co dodat. Nejlepší je technická podpora, kterou nepotřebujete 🙂

Kompletní přepis, tak jak jsem jej dostal je k dispozici zde v .pdf. Je tam trochu více informací.

Předchozí odpovědi:
Wedos


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.