Které parametry jsou u webhostingu důležitější než neomezeně – Wedos

Před pár dny jsem měl takový nápad. Zeptat se přímo provozovatelů webhostingu na co si dát pozor, aby jsem si nevybral špatně. Kdo jiný než oni by mohli znát největší slabiny. Každý den se setkávají nejen s problémy zákazníků ale také musí sledovat jak konkurence slibuje nesplnitelné. Oslovil jsem zatím 4 společnosti – Wedos, Savana, Český Hosting a Subreg (resp. Gransy s.r.o.). Jako první odpověděl Wedos, takže s ním i začneme.

Moje otázka byla následující:

Na které 3 technické otázky by jsem se měl zeptat provozovatele, aby jsem poznal že to s hostingem myslí opravdu vážně, a jaká je správná/ideální odpověď? Jde mi hlavně o levné tarify sdíleného webhostingu.

Technická podpora

… Určitě katastrofa jsou firmy o 1 nebo 2 nebo 3 lidech. Tam stačí, že jeden je nemocný, druhý na dovolené a třetí v kině nebo si dá pár piv a neopravíte nic. Vezměte si, že pro nonstop podporu potřebujete reálně 5-6 lidí. Nás je třeba 17, ale máme tvrdý řád. Vždy jsou směny podpory v práci a technici (správci serverů) jsou vždy minimálně v počtu 1 v dosahu Hluboké (nebo přímo na Hluboké). A to i o víkendu nebo v noci a ve svátek. Já s kolegou Šťastným si koordinujeme i třeba dovolené, že jeden z nás musí být tady a druhý pryč. Nesmí nastat nic nepředvídaného (on na dovolené a já na pěším výletě na Šumavě)… Ono jde o to, že servery fungují, ale co když se něco stane… K tomu samozřejmě je rozdíl, když máte 1 nebo 2 servery a na tom 100 nebo 200 klientů… a přírůstek 1 klient za týden NEBO situace, když máte 200 serverů a každý den přírůstek 100 a více. …

Tato odpověď mě nepřekvapila. Je jen otázkou času, kdy se budeme muset na technickou podporu obrátit. V lepším případě to bude požadavek neakutní, kdy pošleme email. V horším případě potřebujeme pomoct okamžitě a email je prostě pomalá záležitost.

Ve velkých firmách navíc funguje určitá hierarchie. Kdy pro vyřešení problému je nutná souhra více lidí. Člověk na telefonu umí poradit, má třeba přístup do statistik či diagnostiky systému, ale nemá možnost už vstoupit do vaší databázi. To je práce jiného člověka – správce serverů. Dále obvykle bývají programátoři, co řeší výjimečné situace, když selže jakákoliv automatika a musí se ručně zasáhnou do celé administrace.

Nějak podobně to zřejmě bude i ve Wedos. Jeden člověk prostě nemůže být na telefonu, hrabat se vám v databázi, opravovat faktury a ještě si upravovat platební bránu. Ano to je one man show, ale co až přijme brigádníka, který bude mít přístup ke všemu. Na serverech jsou emailové adresy, data vašich zákazníků někdy i čísla kreditních karet.

Kvalitní a dobře optimalizovaný hardware

Kolik je tam RAM?
My třeba měli na počátku u webhostingu 24GB a bylo to málo. Dnes máme 48GB a to má málokdo.

Jaké jsou tam disky?
Pomalé disky znamenají při větší zátěži problém. Procesory se většinou nudí a tak nejsou podstatné.

Co potom třeba DNS?
2 DNS servery stačí, ale kde jsou? Oba na stejném stroji nebo stejném autonomním systému nebo stejné koncovce domén?

Dneska se na webu většiny firem – i těch velkých, většinou dozvíte hodně málo. Fotky reálného vybavení a reálného zázemí tam nemá skoro nikdo. To si myslím, že je základ. Kdyby to hodně firem ukázalo (i na těch co jsou aktivní na webtrhu), tak si u nich nikdo rozumný už asi nic nekoupí…

Tady je hned několik zajímavých postřehů. Například by jsem neřekl, že u sdíleného hostingu by se mohl procesor nudit. Když nad tím tak přemýšlím, tak to ale možné je. Co jsem se dostal k různým problémům s přetěžováním tak problém byl v disku anebo paměti. Většinou se to řešilo přes optimalizaci a cache.

Další věc je DNS. Ani by mě nenapadlo, že by někdo mohl mít oba nameservery na jednom fyzickém stroji. Vždyť jaký je pak důvod přiřazovat k doméně dva anebo více záznamů, pokud to jede na jednom místě? Rozhodně zajímavý postřeh.

Co se týká fotek hardware to už je věc každého z provozovatelů. Osobně by jsem uvítal třeba 10 minutové promo video, jehož součástí by byla exkurze do zákulisí.

Konektivita

Vidíte DDoS útoky na nás. 3Gbps nejsou problém. Umře na to většina webhostingů. My to drtíme tím, že máme 10Gbps síť a 10Gbps routery.

Že je Wedos hrdý na svou síťovou infrastrukturu se můžeme dočíst všude. Je to součástí jejich image a tak jsem tento bod nemohl vynechat. Určitě je v tom kus pravdy. Párkrát bylo zmíněno, že připojení do sítě je jedna věc a kompletní infrastruktura druhá. Například zmíněné routery. Bez nich to na maximum nepošlape.

Závěr

Takže na co by nám doporučil se Wedos zeptat? No myslím, že tři otázky z toho těžko vyberu. Ono je toho prostě víc a pohled provozovatele webhostingu je v tomto případě rozhodně zajímavý.

Kompletní přepis, tak jak jsem jej dostal je k dispozici zde v .pdf. Je tam toho víc než v článku, pro který jsem vybral jen to nejzajímavější.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

3 komentáře

  1. Vtipná odpoveď z podpory pomerne veľkého slovenského webhostingu:
    “Ja: Dobrý deň, je možné zaplatiť za doménu/hosting aj cez PayPal? Ďakujem.
    Slečna – podpora: Dobrý deň, samozrejme podporujeme aj PayPal. Zasielam aj link. ((link))
    //v linku bol len obrázok VÚBPlatby, TatraPay a logo MasterCard a Visa
    Ja: Ďakujem za link, no nikde nevidím možnosť platby cez PayPal. Vidím iba logo VÚB, TatraBanky a konkrétnych kreditných kariet.
    Slečna – podpora: Dobrý deň. To čo som vám zaslala tak to je jediný PayPal ktorý máme.”
    😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.