Co se událo na českém hostingovém trhu v září 2017

Září bylo pro české hostingové firmy poměrně významné. Slovenský registr SK.NIC spustil nový systém od CentralNIC na správu domén a také vstoupila v platnost nová pravidla umožňující registrovat si .sk, která umožňují registrovat si doménu komukoliv z EU. Spousta českých firem a fyzických osob vlastnila .sk doménu pomocí zástupného kontaktu se sídlem na Slovensku. Což nebylo rozhodně ideální. Doménu defakto nevlastníte, má jí na sebe registrovanou někdo jiný. Dalo se tedy očekávat, že vlastníci domén převedou .sk domény na sebe. Dále že ze Slovenska utečou nespokojení zákazníci slovenských hosterů do Čech, kde je větší výběr a konkurence. Nakonec se nové příležitosti chopily jen 4 společnosti.

Active 24

Active 24 shání Web Server administrátor/ka WINDOWS (IIS, PowerShell). Více informací naleznete zde.

Český Hosting (Thinline)

Český Hosting shání Linix Administrátora. Mezi benefity patří i dobré kafe 🙂 Více info zde.

Na nejnovějším serveru pro sdílený webhosting spustil Český Hosting PHP7 a HTTP/2. No řekněme že konkurence má PHP7, či spíše už PHP 7.1 nějaký ten pátek. Na druhou stranu HTTP/2 nabízí stále jen pár společností.

Forpsi

Forpsi i v září tlačili .eu doménu za akční cenu 99 CZK. Zahlédl jsem ale i reklamu na webhosting za 20 CZK/měsíc na první rok s DV certifikátem od Actalis S.p.a. zdarma.

Koncem září také srazili cenu registrace .sk domény na 180 CZK.

Datacentrum Forpsi ve Ktiši se může pochlubit 2 novými motorgenerátory Atlas Copco.

ONEbit

ONEbit v září přitvrdil. Společně s CZ.NIC rozjel marketingovou kampaň 2 měsíce hostingu zdarma + .cz doména za 50 CZK. Případně je možné doménu jen převést a získat 60 dní zdarma.

Stable

Zatímco ostatní řešili .sk, .cz anebo .eu domény, tak v Stable měli akci na .pl za 120 CZK. I když koncem října přidali i .xyz.

Subreg (Gransy s.r.o.)

Subreg jako jeden z nejznámějších registrátorů u nás využil příležitosti a stal se českým akreditovaným registrátorem .sk domén.

Subreg také rozjel tažení do Afriky.

.UG (Uganda) - po výměně nefunkčního API na straně registru jsme konečně zautomatizovali napojení na naší akreditaci.

.CI (Pobřeží Slonoviny) - stali jsme se nově akreditovaným registrátorem a přidali doménu do nabídky.

.BI (Burundi) - doménu sice delší dobu nabízíme, ale nyní jsme se stali přímým akreditovaným registrátorem.

.TZ (Tanzánie) - od poslední konference v červenci poskytujeme technický backend pro napojení do registru již 5ti akreditovaným registrátorům .TZ domén. Vlastní akreditaci bohužel získat nemůžeme, protože je vyžadována místní společnost, ale s přimým napojením na registr a výhodném partnerstvím ji de facto ani nepotřebujeme :)

.SS (Jižní Sudán) - Doména .SS ještě není delegovaná do ROOT zóny, nicméně by k tomu mělo dojiít v nejbližších týdnech. Kdy budou možné registrace domény tohoto nejmladšího státu světa není ještě jasné, stejně tak jako pravidla pro registraci. Jasné ale je, že pro doménu .SS poskytujeme naší službu Anycast DNS. Je to tedy po .KE (Keňa) a .BA (Bosna a Hercegovine) třetí ccTLD využívající náše služby.

Tímto tempem se zapíše Subreg do Guinessovi knihy rekordů jako registrátor s nejvíce akreditacemi 🙂

Váš-hosting

Váš-hosting předvedl v září několik zajímavých novinek. Instalátor aplikací z administrace se dnes už stává standardem, ale ne všude ještě je. Ovšem možnost prohlédnout si serverové logy v administraci bez nutnosti otevřít VPS a navíc se zvýrazněnou syntaxí je celkem dobrá vychytávka. Libí se mi také nové automatické zálohování. Koupíte si úložiště a pak nastavíte kdy se mají provádět zálohy. Platíte jen podle velikosti úložiště. Jestli chcete zálohovat každou hodinu anebo jednou za týden je už na vás. Celá administrace je navíc dělaná aby se pohodlně dalo pracovat na mobilním telefonu.

Wedos

Wedos také využil šance stát se akreditovaným registrátorem .sk domén. Ostatně na stránkách měl, že se na to chystá snad už od roku 2012. Takže nakonec se zákazníci dočkali. Jak se dalo očekávat, tak ze všech nasadil nejnižší cenu jak na registraci (185 CZK), tak i na prodloužení (265 CZK). Zvláště u prodloužení je o cca 12 % levnější než další konkurence v pořadí. Což se dá chápat, protože změna registrátora .sk domény je podmíněna prodloužením o rok. Takže kdo utíká ze Slovenska, tak pro něj bude Wedos nejlevnější. Koncem měsíce na cenu registrace reagoval Forpsi a srazil cenu na 180 CZK.

Wedos oslavil 7 narozeniny. Tentokrát se nějaké velké slevy na nové služby jako minulý rok nekonaly. Na druhou stranu bylo možné si prodloužit webhosting anebo VPS se slevou až 25 %, což tu ještě nikdy nebylo.

Asi nejzajímavější zpráva je ale ukončení spolupráce s Microsoft. Problém jsou údajně drahé licence, které svým zákazníkům přeprodávají za nákupní ceny. Místo toho by se mělo zákazníkům vyplatit pořídit si licence vlastní. Ukončením spolupráce s Microsoft umožní každému instalovat si na VPS co bude chtít. No uvidíme kolik lidí si zkusí na jednomodulové VPS dát třeba Windows XP 🙂

Na Facebooku se objevilo několik fotek z předáním výhry automobilu Škoda Rapid z jarní soutěže. Výherce byl tentokrát ze Slovenska.

Samozřejmě ani tento měsíc nechyběly fotky ze stavby druhého datacentra. Budova už vypadá dokončená, ale dny otevřených dveří se asi znovu nestihnou. Věřím že nám to ale Wedos příští rok vynahradí 🙂

Wedos nás na Facebooku nechal nahlédnout pod pokličku plánované síťové infrastruktury. Páteřní routery Arista na 100 Gbps, switche HPE na 40 Gbps a plánovaná konektivita 3x 100 Gbps. Líbilo se mi postěžování si, že je problém získat dodavatele 100 Gbps.

Tweet měsíce

Tento měsíc volím inzerát od Českého Hostingu “Hledáme Linux Admina”. Líbí se mi ten nápad, fotka s naaranžovanými reklamními předměty i pohodová grafika. Věřím že někoho šikovného, kdo má rád kafe najdou 🙂

Závěr

Musím říct že v září bylo příjemnou změnou sledovat účet @vashosting, který se pěkně rozjel. Žádný off topic, příspěvky k tématu a svým službám. Určitě stojí za to sledovat i @subreg, který přináší důležité informace o doménách pravidelně už hodně hodně dlouhou.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.