Jak jsem testoval NoLimit na HPE Moonshot

Koncem října začal Wedos testovat NoLimit na nových výkonných serverech HPE Moonshot a vyzval fanoušky ať pomohou. Rozhodl jsem se, že do toho půjdu a po delší době napíšu pořádný článek. Po mnoha hodinách sběru dat a vyhodnocování výsledků jej pro vás mám připravený. Je to právě včas protože tento týden už začal Wedos zřizovat nové NoLimit právě na rychlých HPE Moonshot. Takže stojí za to? 😉

Průběh testování

S testováním jsem začal 22. října. To se objevila první výzva. Byl jsem tak mezi prvními. Nejdříve jsem si objednal novou .cz doménu a pak NoLimit se SNI. Wedos podporuje HTTP/2 a to je pro náročnější WordPress šablony nezbytné. Bez HTTPS však nefunguje. Jakmile dorazila výzva k úhradě, napsal jsem na podporu přes kontaktní formulář, že se chci pustit do testování.

Zřízení testovacího webhostingu

Pro kontaktování zákaznické podpory z administrace je nutné vyplnit captcha, což je trochu zvláštní. Navíc není zrovna dobře čitelná. Formulář se mi podařilo odeslat až napodruhé. Hosting mi byl obratem zřízen.

U Wedos je standardem, že co si nenastavíte to nemáte. Pro nováčka to může být problém. Například i když máte doménu registrovanou u Wedos a koupíte si k ní webhosting (ten při objednávce tak i pojmenujete), tak to neznamená, že doména je automaticky na webhosting nasměřovaná. Je nutné toto provést manuálně. Naštěstí Wedos má pro tyto případy v administraci, u každého webhostingu, super funkci Diagnostika. Pomocí ní zjistíte jestli je všechno nasměřované správně.

Hlášení chyb a problémů

Jelikož jsem chtěl testovat hlavně výkon webhostingu, tak jsem sáhl po WordPress, kde mám své oblíbené pluginy pro benchmarky. Wedos přešel na nový instalátor aplikací na jedno kliknutí, který toho umí celkem dost, takže jsem předpokládal že všechno bude jednoduché, ale když děláte testera, tak jste tu od toho, abyste hlásili chyby 🙂

Nový instalátor nespolupracoval. Nahlásil jsem problém a pustil se do manuální instalace. Stáhl si aktuální verzi WordPress a připojil se přes FTP. Už si ani nepamatuji, kdy jsem naposledy takto instaloval WordPress 🙂

Narazil jsem však na další chybu. Nešla mi zřídit databáze. Opět jsem nahlásil chybu. Bylo už pozdě v noci, a tak jsem předpokládal že se to bude řešit ráno. Za chvilku mi však dorazila odpověď a databáze byla zřízena.

Pak jsem našel problém s nahráváním souborů přes FTP. Stačilo v administraci v Nástroje kliknout na Opravit práva a bylo to. Poslal jsem hlášení a pokračoval.

V noci jsem ještě nahlásil chybějící adresář /tmp/, což je příznakem že WordPress nemůže nahrávat obrázky – známý jako chyba Dočasný adresář neexistuje.

Průběžně jsem dostával odpovědi, ráno pak souhrn.

Od té doby už jsem na žádný další problém nenarazil. Nepočítám li nastavení Let’s Encrypt, kde jsem zapomněl kliknout na Aplikovat změny :/

Výkon při testování

Během testování jsem provedl 15 měření aktuální zátěže serveru pluginem Benchmark pro WordPress na testovacím NoLimit, NoLimit HDD (stará verze), NoLimit SSD, Savana S100, Ebola Basic a G-hosting Mini 1. Všechno jsou to sdílené webhostingy do 50 CZK, tedy můžeme říct low costy.

Jak funguje plugin Benchmark

Plugin Benchmark měří celkem 3 hodnoty:

  • CPU Benchmark – počítá PI na 700 míst a vytváří řetězec po jednom znaku až do délky 500K bajtů, následně jej zkracuje po jednom znaku až na délku 0. Jedná se o testování hrubého výkonu PHP. Výsledkem je číselná hodnota BogoWips (Bogus WordPress Instructions per Second). Tato hodnota je důležitá pokud váš WordPress zpracovává nějaké importy.
  • Network Speed Benchmark – posílá dotazy na ajax.googleapis.com a měří rychlost. Prozatím jsem se v Čechách nesetkal s hostingem, který by měl problém s konektivitou.
  • Database Queries per Second – Do tabulky wp_options pošle 1000 INSERT s textem o délce 50 odstavců, následně 1000 SELECT, 1000 UPDATE a 1000 DELETE. Z celkem 4000 SQL dotazů je vypočítána rychlost. Tento test je nejvíce vypovídající o tom jak rychle WordPress na hostingu

Výsledky pluginu Benchmark

Testování bylo provedeno v rozmezí od 23.10 do 10.11.

Procesor a výpočetní výkon

Servery v HPE Moonshot mají používat procesory Intel E3-1231v3 s taktem 3,4 GHz, s turbo módem 3,8 GHz a možností taktování. Wedos je chce v olejové lázni přetaktovat. Očekával jsem od nich vysoký výkon v benchmarku, což se i potvrdilo. Průměr 51.616 BogoWips a medián 52.080 mluví za vše. Stávající NoLimit HDD a NoLimit SSD nedosahují ani poloviny. Pro parsování velkých XML souborů anebo generování čehokoliv bude NoLimit na Moonshotech opravdu velký krok kupředu. Jen pro srovnání celosvětový průměr je v roce 2017 něco málo přes 26 tisíc.

Medián a průměr se lišil zhruba o procento, což by znamenalo velmi dobře rozloženou zátěž, ale jednalo se o testovací hosting. Počkejme si na reálný provoz a pořádnou zátěž.

Konektivita

Konektivita je u našich poskytovatelů sdílených webhostingů na skvělé úrovni a Wedos není výjimkou. V zahraničí by mohli závidět. Výkyvy jsou způsobeny na straně Google CDN.

Výkon databáze

Pomalejší databáze byly u Wedos problémem, na který trpěly zvláště větší projekty. Rychlost se musela dohánět pomocí cachování a optimalizace. Jasně měl by to dělat každý, ale v době CMS, kterým většina nerozumí se to řeší bohužel navýšením výkonu. Za menší výkon mohly úsporné procesory. Nezachránily to ani rychlé SSD. Prostě CPU byly úzké hrdlo. Jak už bylo zmíněno v nových serverech jsou velmi výkonné procesory a je to na nich znát.

Databáze mi šla bez větších obtíží, ale je třeba brát v potaz, že se jednalo o testovací server, který zřejmě nebyl tak vytížený. Medián 1458 dotazů za vteřinu je i pro náročný WordPress dostatečný a bavíme se tady o tom nejlepším, co na trhu běžných sdílených hostingů můžete získat. Ta špička v měření, to je výsledek testování na experimentální databázi, ke které jsem na chvilku dostal přístup. Hodnotu 3121 SQL/s v tomto benchmarku jsem nikdy neviděl. Na to že se jednalo o síťové disky je mi záhadou jak tohoto výsledku mohli dosáhnout.

Porovnání s NoLimit HDD a NoLimit SSD

Jedná se median z celkem 15 měření. Většina z nich v nočních hodinách.

NoLimit HDD jedou na starších serverech, kde jsou úsporné ale o něco výkonnější procesory, proto je u nich znát i výpočetní výkon. Přiznám se, že nevím proč u NoLimit SSD tak kolísal výkon. Vzhledem k tomu, že testy jsem prováděl často v noci mohlo se provádět zálohování anebo nějaká jiná automatická údržba. Běžně je se serverech s NoLimit SSD zhruba 19K – 20K BogoWips.

Oproti NoLimit HDD získáte zhruba 2x tolik hrubého výkonu PHP, oproti NoLimt SSD je to cca 2,4x (v době testování několikrát nějak zazlobil).

Jak jsem zmínil výše. Konektivitu nějak nemá cenu srovnávat. Wedos s nějakým omezováním rychlosti u NoLimit neměl problém. Potvrzuje to i medián připojení k CDN Google.

A konečně tu máme databáze, kde je růst rychlosti nejvíce znatelný. Těmito čísly se dostal na přední pozice na českém trhu v běžném sdíleném webhostingu, což si za chvilku i ukážeme při srovnání s konkurencí. Oproti NoLimit HDD 3x nárůst a oproti NoLimit SSD dokonce 5,6x. Tohle jsou navíc takové ty jednoduché dotazy, kde jde hlavně o to rychle se připojit k databázi a získat data není problém. Databázový server tedy nemusí třeba spájet tabulky, tam by byl rozdíl v rychlosti ještě znatelnější.

Porovnání testovací NoLimit a konkurence

Pro porovnání jsem vybral sdílené webhostingy Savana S100, Ebola Basic a G-hosting Mini 1. Všechny jsou cenovým konkurentem NoLimit pro WordPress. Testování probíhalo přes plugin Benchmark.

Poznámky:

  • Savana S100 – Začátkem roku přestal plugin benchmark na tomto webhostingu fungovat správně. Nedařilo se mu připojit ke Google CDN. Původně jsem jej proto nechtěl použít pro srovnání, ale 8.11 po 13 hodinovém výpadku najednou vše začalo fungovat. Výsledky u rychlosti sítě a počet dotazů za vteřinu jsou tak jen za 2 měření. S100 byl prezentován jako přímý konkurent NoLimit.
  • Ebola Basic – Ebola Basic je v současnosti jeden z nejrychlejších běžných sdílených webhostingů na českém trhu s kterým jsem měl možnost pracovat. Proto jsem jej do srovnání zařadil.
  • NoLimit Moonshot – jednalo se o testovací provoz, tedy server nebyl plně zatížen. Navíc jak se ukázalo v produkční verzi jsou některé nastavení odlišené.
  • G-hosting Mini 1 – V testech začátkem roku 2016 vycházel G-hosting Mini 1 jako důstojný soupeř novému NoLimit. Průměr v BogoWips byl v té době měl 42228, proto jsem jej vybral pro srovnání. Jak se však ukázalo z průběžných měřeních, zřejmě došlo tento rok k obměně hardware za úspornější.

Srovnání výkonu procesoru

Souboj proběhl hlavně mezi Wedos NoLimit a Ebola Basic. Wedos vyhrál v mediánu 52080 vs 46730. Na druhou stranu opět připomínám, že se nejedná o plně obsazený produkční server. I když při dlouhodobém srovnání většinou nedochází u hrubé výpočetní síly k přílišným propadům. Savana S100 měla 28809 a G-hosting 27231. Pro srovnání celosvětový průměr je 26015.

Propady na grafech berte s rezerovou. Testování probíhalo i o půlnoci, kdy mohlo probíhat zálohování anebo zákazníci spouští CRONy.

Srovnání připojení

Ebola Basic má od roku 2017 nejrychlejší připojení k CDN Google ze všech sledovaných webhostingů. Test 10.11.2017 v 09:54 dokonce ukázal 272,97 Mbps 🙂

Co se týká NoLimit Moonshot, tak rychlost se pohybovala od 4,26 do 66,42 Mbps, ovšem bylo znát že se něco při testování pořád ladí. Wedos má v plánu navíc předělat síť na 3x 100 Mbps. Co to udělá s připojením k CDN Google těžko říct. V každém případě pokud pomineme test z 26.10.2017 09:43 (4,26 Mbps) a 24.10.2017 16:51 (9,85 Mbps), tak výsledky jsou velmi dobré. Pro srovnání celosvětový průměr je 13,76 Mbps.

Srovnání rychlostí databáze

Opět jsme byl zvědaví jestli dokáže porazit NoLimit Moonshot Ebola Basic a popravdě na testovacím hostingu se to nepovedlo. Wedos měl medián 1458 SQL/s a Ebola 1536 SQL/s. I tak jsou to na poměry běžných sdílených webhostingů neuvěřitelná čísla. Savana měla 1059 SQL/s a G-hosting 626 SQL/s. Pro srovnání celosvětový průměr je 1239 SQL/s.

Závěr testování

Testování bylo trochu náročnější než jsem čekal. Například bylo třeba řešit některé problémy s WordPress, které se sice stávají, ale pokud je neznáte můžete nad nimi strávit celkem dost času. Nahlásil jsem několik chyb, kdy většina byla opravena velice rychle. Ke každé jsem obdržel vyjádření. Při testování docházelo restartům a úpravám. Tedy krátké odstávky. O žádná data jsem však nepřišel, takže takové pohodové testování 🙂

Hosting si prodloužím. Počítám že jsem jeden z prvních na NoLimit Moonshot, jak jsem si jej pojmenoval při testech v tabulkách 🙂

Výkon v ostrém provozu

Do ostrého provozu byl nasazen NoLimit Moonshot tento týden celkem nenápadně. Nevšiml jsem si že by se o tom někde psalo. Poznal jsem to díky nedávné akci, kdy jsem využil slevový kupón 90 %. Takže pokud jej chcete vyzkoušet, tak si vyberte pořádný slevový kupón WEDOS a objednávejte 😉

Je funkční experimentální databáze?

To bylo první co mě napadlo, ale popravdě nevím. Přes 3K SQL/s benchmark rozhodně neukazuje. Je to ale více než při testech v rozmezí od 1,6K – 1,8K SQL/s. Právě teď (17.11.2017 v 18:51) třeba:

Spíše to vypadá na nějaké odladění výkonu. Hrubý odhad 15 %. Popravdě 1,6K – 1,8K SQL/s je pro běžný sdílený webhosting opravdu hodně luxusní. Nad 1,5K SQL/s začínají lepší VPS/VMS s lokálními disky.

Závěr

Ten zbytek bych musel zase testovat po delší dobu a bylo by třeba zapojit i jiný druh benchmarků, například na testování složitějších SQL dotazů.

Celkově si myslím, že se Wedos s upgrade hardware a odladěním NoLimit hodně překonal. Za 25 CZK/měsíc je k dispozici služba s velmi dobrými parametry a luxusním výkonem, který může závidět i spousta o dost dražší konkurence, včetně některých VMS. No popravdě co si budeme povídat, aby to dobře nešlapalo, když jeden plně osazený HPE Moonshot stojí miliony korun. Ty serverové 3,4 GHz procesory a NVMe disky něco stojí, ale za ty peníze musí i umět.

Ale uvidíme jak to pojede za pár měsíců, až tam bude pořádná zátěž 😉


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

4 komentáře

  1. Nevíš, jak to udělat, když bych chtěl přesunout web, který běží na nolimit extra na tento nový?

    1. Záleží co chceš migrovat, ale obecně všechno zazálohovat (na počítač), nahrát na nový hosting (tak aby vznikla kopie) a přehodit v administraci. Já vždy migroval hosting – alias anebo alias – hosting. Hosting – hosting jsem nezkoušel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.