Wedos představil nový NoLimit. Přináší lepší parametry ale i vyšší cenu

Na konci května Wedos oficiálně představil na blogu svůj vylepšený sdílený webhsoting NoLimit. O pár dní později dorazily informace i na email. Pojďme se spolu na nové parametry i vylepšení podívat.

Krátce o NoLimit

NoLimit je nejpoužívanějším sdíleným webhostingem v ČR. Budeme li věřit oficiálním číslům na stránkách wedos.cz, tak mají více jak 104 tisíc aktivních NoLimit, což je opravdu hodně. Tato čísla jsou uvěřitelná, protože i statistiky CZ.NIC uvádí, že Wedos hostuje 208.884 .cz domén (více než 2. a 3. dohromady). Z předchozích článků také víme že mají desítky tisíc .eu domén a tisíce .sk domén. Osobně mám momentálně 10 webhostingů NoLimit a jedu na nich jak malé, tak i větší projekty.

Původní NoLimit vznikl přes osmi a půl lety. Wedos se s ním trefil zrovna do období rozkvětu WordPress, pro který byl ideální. Za cenu 25 CZK/měsíc jste tak získali plnohodnotný webhosting. Konkurence tehdy značně zaspala. Jejich tarify trpěly na nedostatek paměti, omezené přenosy a i málo místa. Sice stačily pro vlastní tvorbu ale WordPress byl a je poměrně náročný. Podle mě i to je důvod proč se Wedos podařilo vyrůst. Prostě přišel se super tarifem za pár korun v době kdy ho všichni potřebovali.

Za ty roky byl NoLimit různě vylepšován. Přešlo se komplet na SSD přibyly různé ochrany, které ulevily od stále narůstajících útoků, a před pár lety začal Wedos zřizovat nové služby na rychlých serverových skříních HPE Moonshot s 45 servery, na kterých běží Wedosí cloud. Tam jsou údajně ještě rychlejší SSD díky NVMe a přibyla možnost využívat proxy servery, což je trochu ošemetná věc. Pokud o tom nevíte a něco předěláváte v ostré verzi, tak koukáte že změny nic nedělají a ne a ne najít chybu 🙂 Na druhou stranu když už přijdete na to jak to funguje, je to super.

Vylepšený NoLimit

Tak a teď se pojďme podívat, jaké novinky si při nás Wedos připravil.

NoLimit Nový Nolimit
PHP memory_limit 128 MB 256 MB
upload_max_filesize 32 MB 128 MB
post_max_size 32 MB 128 MB
max_execution_time 90 s 300 s
Aliasy 1 3
PHP vlákna 5 7
Cena 300 CZK 396 CZK

Na PHP memory_limit jsem nikdy osobně na hostingu nenarazil. Většinou se objeví chyba, když je něco špatně. Samozřejmě doma při zpracování nějakých dat mám čísla někde jinde, ale to skript také jede třeba hodinu. Pro nějaký import dat do eshopu se to však hodit může. No nevím už těch 128 MB bylo dost.

upload_max_filesize to je zajímavé navýšení. Pokud potřebujete nahrát větší soubor a něco s ním dělat tak se to hodí. Osobně dávám přednost FTP, které mi na tohle přijde lepší. upload_max_filesize a post_max_size sehraje roli u WordPress když potřebujte nahrát třeba fotky, ale popravdě pokud nahráváte do WP větší fotku než 32 MB, tak je něco špatně. Opět ale pokud někdo potřebuje do eshopu importovat data, tak se to může hodit. Já osobně to nevyužiji.

max_execution_time má na starosti dobu běhu skriptu. Popravě tohle je dvousečná zbraň. Když je něco ve WordPress pomalé, tak opakované volání problémového skriptu znamená konečnou pro váš web a chybu 503. Ale byl tu umíněn třeba ten import dat. To může být i záležitost několika minut. Co jsem kdy potřeboval řešit dlouhý běh skriptů, tak buď doma na počítači, který data posílal na server anebo pak přes WMS, kde jsem měl vyhrazené zdroje. Dlouho běžící skripty podle mě nepatří na sdílení webhosting.

Aliasy jsou super. Místo 2 webů můžete na jednom NoLimitu mít weby/domény 4. Respektive 1 plnohodnotný s emaily a 3 bez emailů. Je to super pokud nějaký web už nevydělává anebo jej chcete provozovat jen z nostalgie tak jej dát k jinému. Technicky tak můžete ušetřit a začít slučovat 2 NoLimit do jednoho.

PHP vlákna to je otázka. Kdo si umí optimalizovat weby, tak na limity jen tak nenarazí. Na starších NoLimit se mi to povedelo, ale tam u optimalizace WordPress byly ještě rezervy. Na nových, které už jedou na rychlých serverech a mají k dispozici proxy server už jsem na limity nenarazil. Nutno podotknout, že jsem také začal používat pro cachování WP Fastest Cache, která mi v testech cachování pro Wedos vyšla o dost lépe. Prostě sedm 3,4 GHz vláken je už hodně. Samozřejmě pokud máte skripty, které zpracovávají obrázky anebo prostě trvají delší dobu, tak toho utáhnete více.

Cena no co dodat ta nepotěšila. Je to nárůst o nějakých 32 %. I tak to vychází na 33 CZK/měsíc, což je více než slušná nabídka. Takovéto parametry za tuto cenu asi neseženete.

Další vylepšení

V článku je zmíněno, že dojde ke zrychlení databáze pro pomalé WordPress až 17x. Což zhruba odpovídá výsledkům z bechmarků po spuštění služby a současnosti. Ovšem jen pro určité operace s databází. Technicky vzato pokud máte dobře optimalizovaný WordPress tak to poznáte jen na administraci, která bude o dost rychlejší. Když ne a používáte desítky pluginů, co se pořád hrabou v DB, tak to poznáte opravdu hodně a na všem 🙂

V plánu je nasadit i GIT na webhosting, automatické obnovy ze zálohy, access a error logy zdarma. Měli bychom také získat nějaké přístupy ke statistikách z ochran Wedos. Něco málo je zmíněno i o možnosti nastavení filtrace. Celkově bych tyto plány bral spíše s rezervou. Wedosu většina věcí trvá a musíme si na ně počkat rozhodně déle než je oficiální termín. Ale bylo by to fajn

Kdy se vylepšení dočkáme

Nových cen jsme se dočkali 10.06.2019. Navýšení parametrů by mohlo přijít v červenci 2019.

Závěr

Osobně z celého upgrade NoLimit využiji jen více aliasů. Ten zbytek už je pro mě až moc. Škoda že Wedos neponechal starý tarif jako volitelný, zůstal bych na něm. Co se týká nové ceny, tak zdražení o 96 CZK/rok se dá přežít, zvláště s navýšením aliasů. Můžu vlastně sestěhovat 2 NoLimit dohromady a v konečném důsledku ušetřit.

A co mi chybí? U NoLimit mi vždy chyběl zdarma access a error log. Debugovat weby bez logů je značně těžké. Sice se dají na 24 hodin pustit zdarma, ale na debugování člověk při práci většinou nemá celý den a tak debuguje když je volná chvíle. Což zabere i několik dní. Error log to navíc chce sledovat pravidelně. Sice to Wedos slíbil, ale uvěřím až to tam bude 🙂

Dál by jsem chtěl podporu pro Argon2, což je hashovací algoritmus od PHP 7.2. Ovšem je potřeba knihovna libargon2 a tu zatím Wedos nemá. Je to jen maličkost pro super zabezpečená hesla odolná i proti lámání grafickou kartou atd. Prostě lepší než Bcrypt 😉

Jinak asi NoLimit není co vytknout. Vlastní monitoring dostupnosti už mají na wedos.online. Je sice v beta testu, ale hlásí poctivě i výpadky kratší jak 1 minuta. Zálohy si dělám na Wedos disk přes plugin. Logy jsem zmínil. Takže teď asi vše 🙂


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

1 komentář

  1. Wedos nolimit měl špičkové parametry už předtím, nebylo třeba navyšovat. Ani za 4x větší cenu se nikde jinde nedalo hostovat portfólio fotografií o velikosti stovek giga. Nikdy neremcali kvůli zahraničním přenosům anebo obsahu webu. Vše šlape rychle a to má klient náročnou premium šablonu a pluginy, které nolimit nešetří. Jen bych dodal, že k nolimit je zdarma zákaznická podpora pro WordPress, která umí poradit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.