Ultimátní test webhostingů – červen 2019

Máme za sebou první měsíc Ultimátního testu webhostingu. Pojďme se podívat na pokrok v testování a jak si jednotlivé webhostingy vedly v dlouhodobém testu.

Objednávání a zřízení webhostingů

Začátkem června jsem sepsal článek Ultimátní test webhostingů – objednávka a nasměřování domény, kde jsem shrnul trable s objednávkovým formuláře, nasměřováním a rozchozením domény. Z testovaných webhostingů dorazily celkem 3 reakce. Dvě neutrální a jedna pozitivní (něco ještě řešíme). Od čtenářů cca dvě desítky. Většinou souhlasné, případně poukazující na další chyby a problémy. Přemýšlel jsem jestli to někde sepsat, ale nakonec jsem z nich vybral spíše náměty na další testování.

Napsali mi i dva provozovatelé e-shopů jestli bych u nich něco nekoupil a napsal návrhy na zlepšení uživatelské přívětivosti, což mě potěšilo 🙂 Bohužel není čas, a tak jsem dal jen pár tipů.

Instalace WordPress

Popravdě tohle byl větší záhul než jsem čekal. Celkem v 4 případech jsem nakonec instalaci provedl manuálně přes FTP, neboť jsem na instalátor úplně rezignoval. Problém je většinou v tom že hostingy betou instalátor aplikací jako něco co musí za každou cenu mít ať to stojí co to stojí. Výsledkem pak je, že instalátor neplní svou roli, což je automatizace co možná nejvíce procesů.

Pár špatných příkladů

Forpsi

U Forpsi nemají vlastní instalátor ale používají hotové řešení Softaculous. Což je jistě fajn. Hotová řešení toho umí hodně, často si hlídají aktualizaci i zpětnou kompatibilitu. Problém však nastane v okamžiku kdy vám vlastně instalátor s klíčovými věcmi nepomůže. Například si musíte sami vytvořit databází. Jistě je to otázka pár kliků, ale zbytečných. Navíc se mi povedlo pro databázi použít takové heslo, které neprošlo přes instalátor. Takže pokud používáte generátory bezpečných hesel, tak nakonec skončíte u ne až tak bezpečného.

OneBit

OneBit mě opravdu dostal. Pro nainstalování WordPress si nejdřív musíte přepnout v administraci účet do stavu expert. Samotný instalátor aplikací se nachází ve FTP. Což je v dnešní době nesmysl. Většina lidí co kupuje sdílený webhosting, tam chce stejně dát WordPress anebo jiný redakční systém, tak proč instalátor schovávat? Když jsem našel instalátor tak jsem si muset aktivovat .htaccess a pak ještě založit databázi. Přesně to je ukázka promarněné šance na automatizaci.

Co mě ještě zaujalo, že instalace byla v angličtině.

Ebola

Opět bylo nutné zapnout podporu .htaccess. Ve formuláři byla předvyplněná subdoména www., což by ale nevadilo. Mám si to hlídat a po sobě zkontrolovat.  Co mě dostalo bylo vygenerované heslo k přihlášení – adminheslo99. Zajímalo by mě kolik lidí si jej pak změní 🙂 Další problém na který jsem narazil bylo, že jsem neznal přihlašovací email. Musel jsem ho někde přehlédnout. To jsem vyřešil přihlášením do databáze. Administrátorův email byl ve tvaru email@hostovanadomena.tld. Ani nevím jestli tento email byl aktivní.

Zajímavý příklad jak se to také dá dělat dobře

Gigaserver

Najít instalátor aplikací bylo asi nejsnadnější ze všech hostingů. Instalátor byl na jedno kliknutí. Nechtěl po mě žádné další informace, což mě zaskočilo. Trik byl v tom, že Gigaserver šel tou naprosto nejjednodušší cestou. Nahrál totiž na hosting instalační balíček s tím, že se stránka s údaji pro databázi přeskočila.

První test

Chvilku mi trvalo než jsem sladil instalace. Chtěl jsem tam pokud možno stejné verze PHP a ideálně i databáze, což na výběr nakonec nebylo. Vše jsem promazal a nechal jen základní šablonu a 4 pluginy potřebné pro budoucí testování. Využil jsem toho že jsou to prázdné instalace a udělal Ultimátní test webhostingů – Odezva serverů ze světa. To bylo ještě na WordPress 5.2.1. Spíše mi šlo o to zjistit jaká je odezva ze světa, než testovat samotné webhostingy. O tom bude až test, na který sbírám data.

Měření dostupnosti za červen 2019

Testované webhostingy jsou monitorovány veřejně přes Uptime Robots. Aktivitu za posledních 7 dní můžete sledovat na: https://stats.uptimerobot.com/BDDkF4DP

Mimo to ještě využívám Wedos Online v beta testu. Ten však beru jako zaujatý, takže slouží spíše jako doplňkové měření.

A teď už jak k jednotlivým měřením

Celková dostupnost

Doména Kde červen 2019
connectionfailed.eu FORPSI 100,00%
connectiontimedout.eu ACTIVE 24 100,00%
expectationfailed.eu Web4U 100,00%
gatewaytimeout.eu Savana 100,00%
generalfailure.eu ONEbit 100,00%
internalservererror.eu Gigaserver 100,00%
serviceunavailable.eu Nethost 100,00%
webserverisdown.eu EBOLA 100,00%
badrequest.eu WEDOS 99,97%
unknownerror.eu TELE3 99,86%
requesttimeout.eu Station 99,84%

8 hostingů z 11 dosáhlo za červen na 100% dostupnost při 5 minutovém měření.

Počet výpadků

Doména Kde červen 2019
connectionfailed.eu FORPSI 0
connectiontimedout.eu ACTIVE 24 0
expectationfailed.eu Web4U 0
gatewaytimeout.eu Savana 0
generalfailure.eu ONEbit 0
internalservererror.eu Gigaserver 0
webserverisdown.eu EBOLA 0
serviceunavailable.eu Nethost 1
unknownerror.eu TELE3 1
badrequest.eu WEDOS 1
requesttimeout.eu Station 5

Co do počtu výpadků tak nejvíce jich bylo u Station a to 5. Wedos, Nethost a Tele3 měli po jednom. U Nethost však došlo k výpadku, který se nepodařilo ověřit z více lokalit, proto jej Uptime Robot vyhodnotil jako trvající 0 vteřin. Wedos Online tento výpadek nezaznamenal.

Log výpadků

Monitor Datum a čas Chyba Trvání Minut
[TELE3] unknownerror.eu 2019-06-10 09:50:43 Connection Timeout 0 hrs, 54 mins 55
[Station] requesttimeout.eu 2019-06-12 09:40:03 Connection Timeout 0 hrs, 25 mins 26
[Station] requesttimeout.eu 2019-06-12 23:32:24 Connection Timeout 0 hrs, 5 mins 6
[Station] requesttimeout.eu 2019-06-13 00:43:38 Internal Server Error 0 hrs, 6 mins 6
[Station] requesttimeout.eu 2019-06-13 01:24:58 Internal Server Error 0 hrs, 5 mins 6
[Station] requesttimeout.eu 2019-06-13 08:15:28 Connection Timeout 0 hrs, 16 mins 17
[Wedos] badrequest.eu 2019-06-26 20:17:14 Connection Timeout 0 hrs, 9 mins 9
[Nethost] serviceunavailable.eu 2019-06-30 16:44:39 Connection Timeout 0 hrs, 0 mins 0

Závěr

  • Tele3 měl nejdelší výpadek 54 minut, díky kterému mu spadla měsíční dostupnost na 99,86 %. Na stránkách garantuje 99,9 %.
  • Station měl 5 výpadků v celkové délce 61 minut, což odpovídá dostupnosti 99,84 %. Na stránkách má uvedenou dostupnost 99,9 %.
  • Wedos měl 1 výpadek o celkové délce 9 minut, což odpovídá dostupnosti 99,97 %. To je hodně slušné, ale na stránkách má uvedeno 99,99 %. Mít variantu Extra, tak mám měsíc zdarma 😜

Zhodnocení měsíce

Začal jsem s testováním a žere to opravdu hodně času, s tím jsem ale smířený.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

6 komentářů

  1. Že to pojmeš takto jsem nečekal, ale líbí se mi to. Je vidět že tě baví dělit se o zkušenosti, jen v tom pokračuj.

  2. Tak nejsem sám, kdo má problémy se Station/G-hosting. Oni tam tyto výpadky mají pořád. Počkám si jak dopadnou další testy a přejdu jinam.

  3. Přesně jak píšeš. Tady je in nasazovat všechno co má konkurence. Instalátor aplikací je toho krásným příkladem. Rychle to zbastili, aby to měli taky. Nikdo to nedomyslel a vývoj totálně zamrzl. Na barcampu jsme to probírali a prostě nejsou lidi, přitom většina lidi nechce nic jiného než tam nainstalovat wordpress. Pak je to jen složitější.

  4. Palec nahoru že to děláš takto přehledně a veřejně. Ten online výstup monitoringu je super. Koukám že wedosákům se červenec zatím nedaří ale nepřeji jim nic špatného jen aby trochu ubrali plyn z toho chvástání. Pro pořádek mám tam pár hostingů s kterými jsem spokojený jen těch 99,99% fakt nedávají. Každý měsíc je několik pár minutových výpadků.

  5. Jeden můj zákazník chtěl hosting od one bit a trval na tom. Taky jsem čuměl jak to mají divně udělané, ale za pár minut jsem to krok za krokem prošel a dal dohromady. Jinak instalátorům nevěřím. Možná fungují pro wordpress ale třeba prestashop vyžaduje daleko více ruční práce. Ať se ti daří s testem mám tě ve čtečce 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.