Je ČR webhostingová velmoc?

Nedávno jsem si četl diskuzi na Webtrhu, kde se tazatel ptal jestli si má vybrat Wedos anebo OneBit. Padlo tam hned několik osobních názorů, většinou pozitivní zkušenosti, ale žádná výslovně negativní reakce. Obdobných diskuzí najdete na internetu desítky. Pár osobních názorů doporučující většinou většinu společností. Opravdu se tady máme tak dobře, že ať zvolíte kohokoliv, tak uděláte vždy dobře?

Levně a kvalitně to v Česku jde bez problémů

Dostupnost podle služby UptimeRobot za poslední tři měsíce.
Dostupnost podle služby UptimeRobot za poslední tři měsíce.

Na cn130 jsem prozatím publikoval dvě recenze a to na Savana S100 (září 2013) a Ebola Basic (srpen 2014). Myslíte, že jsem to po roce respektive dvou zabalil a šel jinam? Ani náhodou za těch pár korun mi na nich stále běží menší authority website. Jistě obě služby mají své mouchy a občas je i naštvaně připomenu na mém Twitter účtu, ale to si ztěžuji na úplné prkotiny s kterými jsme měl více či méně počítat. Obdobně to platí i o Wedos, ani ten není bez chyby, kde mám momentálně sedm hostingů z toho šest monitoruji. Ale v porovnání se zahraničními GoDaddy anebo Hostgator, za které jsem platil o dost větší částky fakt není co řešit.

Vlevo vidíte dostupnost všech měřeno službou uptimerobot, které aktivně používám pro webové prezentace. U Ebola je třeba brát v úvahu velký výpadek (tuším 90 minut) služeb Superhosting, kde má Ebola své servery. Jinak jsem tam zažil za ten rok snad dva menší výpadky (nejdelší přímo jejich měl cca 30 minut). U Savana je to série menších výpadků většinou v řádech minut, popřípadě chyb 500 a jedné 409 (?). I tak se ale dostáváme na super čísla. No Wedos co postavil svoji DDoS ochranu, tak dostupnost webhostingů je luxusní, což se ale nedá říct o emailu, ale teď už je nový mailserver, tak snad v pohodě. Aerohosting fungujoval, funguje a snad i bude fungovat, ale tam se nejedná už o low cost službu.

Jedno info ze zákulisí. Jednou v noci jsem se rozhodl podrobit Ebolu, Savanu i Wedos zátěžovým testům a napsat o tom článek. Byl to sice nějaký straší návod jak otestovat, co vydrží sdílený hosting. V ukázkách bylo jak položil prezentaci u GoDaddy. V podstatě se jednalo o simulovanou zátěž cca 50 prohlížečů v jeden okamžik na optimalizovaný WordPress. Výsledky jsem nemohl publikovat protože to bylo úplně jedno. Ani jeden z nich neměl problém. Zkusil jsem vypnout cache, ale test byl konstruován na 30 vteřin, takže se jen zpomalilo nahrávání. Btw tam jsem zjistil, že Ebola má nějaké omezení na robotí návštěvnost ze zahraničí. Takže u ní provést test ani nešel, ale vzhledem k výkoným procesorům by to stejně zvládla.

Takže?

Prostě buďte rádi za to co tady v Česku máme. Ebola, Savana, Wedos a určitě i další společnosti, které jsem netestoval tady za pár korun poskytují super služby. Takže diskuze o tom, kterou vyřadit jsou prakticky bezpředmětné. Fakt tu máme několik es a místo hanění bychom na to měli být hrdí.

A kterou tedy vybrat?

Nekonečná otázka, která se opakuje donekonečna a nedá pokoj. Takže napíšu osobní názor.

  • Ebola – za 49 CZK, 5 domén a omezená velikost pro prezentaci a databázi. Více info viz recenze. Hodím tam vždy menší projekt a když začne růst přesunu jinam. Ebola dosáhla největšího hodnocení v benchmarku u procesoru i databáze. Takže by se mohla hodit i pro menší náročnější skripty.
  • Savana – osobně považují za kopii NoLimit od Wedos, ale s posunutými některými limity u PHP. Bohužel pokud platíte jinak než převodem tak se prodraží.
  • Wedos – super parametry, neomezený prostor, Wedos disk zdarma, vlastní datacentrum a hlavně zálohový účet z kterého hradím všechno podle potřeby. Když dojdou peníze tak spousta platebních metod bez jakýchkoliv příplatků.

Vždy to chce zvážit co vlastně chcete hostovat. Když víte, že budete mít portfólio fotografii o velikosti 50 GB, tak je Wedos jasnou volbou.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

3 komentáře

  1. Presne z rovnakého dôvodu som klikol na článok aj ja 🙂 Čo samozrejme nič nemení na tom, že som článok dočítal až do konca, keďže obsahuje zaujímavé porovnanie troch low-endových hostingov. Najmä Wedos ma ako laika stále v dobrom prekvapuje – keď prišiel na scénu, čakal som, že to bude krátkodobá záležitosť a ahaho – ľudia si ho ešte stále pochvaľujú a tvrdia, že sú s ním spokojní… To je celkom fajn zistenie pri ich cenovej politike.

  2. Ja som si tiež myslela že to bude nejaky filozoficky članok o počte webhostingových spoločnosti v čr 🙂 . A chcem sa opýtať čo si myslíte o webhostingu od subreg ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.